Ukrán válság - Két katona meghalt, több megsebesült a Donyec-medencei harcokban

Külföld, 2021.09.12

Egy nap alatt két ukrán katona vesztette életét és tíz sebesült meg a Donyec-medencei konfliktusövezetben tüzérségi támadások következtében - közölte vasárnap az Ukrajinszka Pravda hírportál az ukrán egyesített erők parancsnokságára hivatkozva.

A közlemény szerint a Moszkva-barát szakadár és orosz "megszálló erők" szombaton 14-szer sértették meg a tűzszünetet, több helyütt a minszki megállapodásokban tiltott - 120, illetve 122 milliméter - kaliberű tüzérségi fegyverekkel. Ugyancsak nagy kaliberű fegyverekkel lőttek polgári létesítményekre a Donyecktől délre fekvő Novohnatyivka településen, aminek következtében egy magánházban és a hozzá tartozó telekben keletkeztek károk, de a helyi lakosok közül senki sem sérült meg. A támadók ezen felül 82 milliméteres aknavetőkkel, valamint gránátvetőkkel és kézi lőfegyverekkel is lőtték az ukrán katonák állásait, valamint drónokról, azaz pilóta nélküli repülőgépekről dobtak rájuk 82 millimiteres aknákat.

Az UNIAN hírügynökség vasárnap az ukrán vezérkari főnökség közlésére hivatkozva arról számolt be, hogy az utóbbi időben növekedett a gyakorisága és az intenzitása az ellenséges támadásoknak a Donyec-medencében.

A közlemény szerint szeptember eleje óta az ellenség 59 alkalommal lőtte az ukrán katonák állásait, ebből 19-szer a minszki megállapodásokban tiltott fegyverekkel. A vezérkar korábbi összesítése alapján a hónap eleje óta egy katona halt meg és 21 szenvedett különböző súlyú sérüléseket.

"Az ukrán katonák a támadásokra válaszul viszonozták a tüzet, a hírszerzés jelentése szerint ezek következében az ellenséges erőknek 6 halottja és 12 sebesültje lett" - áll a közleményben.

A donyecki szakadár "népköztársaság" DAN hírügynöksége közben vasárnap azt jelentette, hogy az ukrán fegyveres erők az elmúlt napban négyszer sértették meg a tűzszünetet a megyében. A DAN szerint szombaton két civil sérült meg Dokucsajevszkben, két házban és egy olajraktárban keletkeztek károk.

A luhanszk megyei szakadárok hírügynöksége vasárnap három tűzszünetsértésről adott hírt az ukrán fegyveres erők részéről. Károkról, veszteségekről nem számoltak be.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!