Ukrán válság - Kijev: az ukrán erőket lejárató információs kampányt indítottak a szakadárok

Külföld, 2019.06.17

Az ukrán fegyveres erőket lejárató információs kampányt indítottak a Donyec-medencei szakadárok a konfliktus rendezésére létrehozott, Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló összekötő csoport szerdára tervezett újabb minszki találkozója előtt - közölte hétfőn az ukrán Egyesített Erők Parancsoksága.

A közlemény szerint az orosz megszálló erők és helyi képviselőik a szakadár "népköztársaságokban" olyan álhíreket terjesztenek tömegpropaganda eszközein keresztül, hogy az ukrán csapatok provokációs támadásokra készülnek állásaik, illetve polgári célpontok ellen, és ezzel indokolják az általuk indított támadásokat.

A parancsnokság hozzáfűzte, hogy az elmúlt héten kiéleződött a helyzet a térségben, az ellenséges erők több alkalommal vetettek be a minszki megállapodásokban tiltott nehéztüzérségi fegyvereket. "Minden ilyen eset szerepel az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői küldöttségének hivatalos jelentéseiben, valamint részletesen dokumentálta az ukrán fél a tűzszünetet ellenőrző orosz-ukrán közös koordinációs központban (SZCKK)" - áll a közleményben.

A parancsnokság kiemelte, hogy a szakadár erők az elmúlt napokban "cinikus" módon tüzet nyitottak polgári infrastrukturális létesítményekre és lakott területekre is a frontvonal teljes hosszán Donyeck és Luhanszk megyékben egyaránt. A közlemény szerint ezek közül a legsúlyosabb eset az volt, amikor a megszállt Donyeck felől 122 milliméter kaliberű 2SZ1 (Gvozgyika) típusú önjáró tarackkal nyitottak tüzet múlt pénteken Marjinka településre, aminek következtében öt polgári személy sérült meg, köztük egy kilencéves gyerek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!