Ukrán válság - Mario Draghi szerint el kell kerülni a háborút Európa szívében

Külföld, 2022.02.22

(MTI) - Elítélte Moszkva bejelentését a donyecki és luhanszki területek független köztársaságként történő elismeréséről Mario Draghi miniszterelnök, aki szankciókat szorgalmazott az Európai Unió részéről Oroszországgal szemben.

Mario kijelentette, hogy a két terület függetlenségének elismerése "Ukrajna demokratikus szuverenitása és területi integritása elfogadhatatlan megsértésének" számít.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy Róma folyamatosan kapcsolatban áll szövetségeseivel "a válság békés megoldása érdekében, a háborút elkerülendő Európa szívében".

Megkerülhetetlennek nevezte a felek közötti párbeszéd fenntartását, hozzátéve, hogy "az Európai Unió keretein belül már az Oroszországgal szembeni intézkedések és szankciók meghatározásán dolgozunk".

Mario Draghi egyik korábbi sajtótájékoztatóján már kifejtette, hogy a szankcióknak "hatásosaknak és fenntarthatóknak" kell lenniük. Hozzátette: köztudomású, hogy az Oroszországgal szembeni szankcióknak "erőteljesebb következményeik lennének Olaszországban, mint más országokban, (..) mivel a közvetetten az energiapiacot is érintő szankciók azt az országot érintenék, amely a legtöbb gázt importálja". A kormányfő hangsúlyozta, hogy Olaszország kizárólag gázzal bír, nem használ atom- és szénenergiát, "tehát jobban kiszolgáltatott". Kifejtette: "tanulmányozzuk, hogy Olaszország miként tud más energiaforrásokat biztosítani magának, ha az Oroszországból érkező gáz nem lesz biztosított".

Korábbi olasz sajtóértesülések szerint Mario Draghi Moszkvába készült, de helyette a külügyminiszter Luigi Di Maio látogatott az orosz fővárosba és Kijevbe. Az olasz diplomácia vezetője szerdán számol be útjáról és tárgyalásairól a római parlamentben. Draghi nem lesz jelen a beszámolón.

Luigi Di Maio várható beszámolóját kevésnek ítélte meg az ellenzéki jobboldali Olasz Testvérek (FdI) képviselőházi frakcióvezetője, Francesco Lollobrigida, aki szerint távolmaradásával Mario Draghi "lenézi" a parlamentet.

Az ukrán válsággal kapcsolatban a baloldali Demokrata Párt (PD) "határozott fellépést" sürget, az Európai Unión belüli egyeztetett szankciókkal Oroszország ellen. Ugyanezt szorgalmazza az Öt Csillag Mozgalom (M5S).

A szintén kormánypárti, jobbközép Hajrá, Olaszország! (FI), valamint a Liga óvatosságra intett a szankciókkal kapcsolatban

Az Il Giornale című napilap kedden arról írt, hogy a baloldali erők Silvio Berlusconi közvetítését sürgetik. A volt miniszterelnök, a FI elnöke, köztudottan az orosz elnök Vlagyimir Putyin közeli barátjának számít. Elsőként Filippo Sensi a PD-képviselője jegyezte be közösségi oldalán, hogy "egyáltalán nem lenne rossz, ha Berlusconi találna két szabad percet, és telefonálna Putyinnak".

(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!