Ukrán válság - Mark Rutte: Oroszország cselekedetei nem maradhatnak válasz nélkül

Külföld, 2022.02.22

Oroszország meg fogja érezni a szankciók bevezetésével járó következményeket, amiért hétfőn elismerte a "Donyecki Népköztársaság" és a "Luhanszki Népköztársaság" függetlenségét, megsértve ezzel Ukrajna szuverenitását - jelentette ki Mark Rutte holland miniszterelnök kedden, rövid sajtónyilatkozatában.

Az NLTimes holland hírportál azt írta, hogy Rutte Moszkva e lépését olyan "elfogadhatatlan" cselekedetnek nevezte, amely "nem maradhat válasz nélkül".

A hírportál szerint, a holland kormányfő azt nyilatkozta, hogy a szankciók még szigorúbbak lesznek abban az esetben, ha Oroszország haderőt küld a térségbe. "Vannak még meg nem erősített hírek arról, hogy ez már megtörtént" - mondta Rutte. Hozzátette: véleménye szerint még nem kellően bizonyított, hogy Oroszország megszállja Ukrajnát.

Rutte egy hétfő esti televíziós vitában kijelentette: Vlagyimir Putyin orosz elnök "teljesen paranoiás". Mint mondta, Putyin az ukrán kormányt diktatúrának próbálja beállítani, míg az orosz vezetéssel ellentétben a kijevi kormányt demokratikusan választották meg. Azt is megerősítette, hogy Hollandia támogatni fogja Ukrajnát, ha háborúra kerülne sor, de kizárta, hogy országa katonákat küldene a térségbe, mivel "Ukrajna nem tagja a NATO-nak".

Múlt héten a holland kabinet úgy döntött, hogy 100 mesterlövészpuskát, 30 000 darab lőszert, 3000 katonai sisakot, 2000 golyóálló mellényt, valamint több fegyver- és aknakereső rendszert szállít Ukrajnának.

A belga szövetségi kormány feje, Alexander de Croo a VRT rádiócsatornának kedden úgy nyilatkozott, hogy szeretné, ha az Oroszország elleni uniós szankciók minél előbb hatályba lépnének, és "oda sújtanának, ahol "a legjobban fáj" Moszkvának.

De Croo "Ukrajna területi integritása nagyon súlyos megsértésének" nevezte Oroszország legújabb lépéseit.

"Oroszország azt teszi, amit mindig is tenni akart: megszerezni Ukrajna területének egy darabját" - jelentette ki.

A VRT kérdésére, hogy Belgium miként reagál Ukrajna katonai felszerelés küldésére vonatkozó kérésére, a miniszterelnök azt mondta, hogy "minden igényt a védelmi minisztérium elemez, a többi szövetséges országgal konzultálva".

"Számunkra az a legfontosabb, hogy a lehető legnagyobb mértékben a NATO keretein belül dolgozzunk" - nyilatkozta a belga kormányfő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!