Ukrán válság - Megérkezett Lengyelországba a brit katonai kontingens

Külföld, 2022.02.10

Leszállt csütörtökön a varsói repülőtéren az ukrán válság miatt Lengyelországba vezényelt, 350 brit katonát szállító repülőgép. Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter ez alkalomból a NATO-tagállamok szolidaritása jelének nevezte a lengyelországi brit kontingens bővítését.

Azt, hogy Nagy-Britannia újabb katonákat vezényel Lengyelországba, hétfőn Ben Wallace brit védelmi miniszter jelentette be, miután Londonban Blaszczakkal tárgyalt.

A lengyel nemzetvédelmi miniszter a brit katonák megérkezése alkalmából tartott csütörtöki varsói sajtóértekezletén aláhúzta: a brit elitegység, a királyi tengerészgyalogság tagjainak telepítése "jelentős módon erősíti a biztonságot a NATO keleti szárnyán".

Blaszczak kijelentette: Varsó az észak-atlanti szövetség államai szolidaritása jelének tekinti, hogy a szombat óta Lengyelországba folyamatosan szállított 1700 amerikai katona mellett brit katonák is érkeznek.

Felidézte: a brit katonák jelen vannak a 2016 óta Lengyelországban állomásozó nemzetközi NATO-zászlóalj soraiban, tavaly évvégétől pedig a brit hadsereg száz műszaki szakértője is segít a határőrizeti létesítmények megerősítésében a lengyel-fehérorosz határon.

A brit katonák, a bejelentések szerint, a lengyelekkel közös gyakorlatokon vesznek majd részt, támogatják lengyel partnereiket a vészhelyzeti tervezésben és azon kapacitáserősítésében is, amely az orosz fegyveres erőknek az Ukrajna határainál észlelhető összevonásával függ össze.

Délután Varsóban tárgyal Boris Johnson brit miniszterelnök.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!