TV műsor

Ukrán válság - Megérkeztek Minszkbe a szakadárok által Medvedcsuknak átadott ukrán foglyok

Külföld, 2019.06.28

Megérkezett az oroszországi Rosztov-na-Donu városából a fehéroroszországi Minszkbe pénteken az a négy ukrán fogoly, akiknek az elengedésére előző nap tettek ígéretet a Donyec-medencei szakadárok - hozta nyilvánosságra Viktor Medvedcsuk Moszkva-barát ukrán politikus.

Medvedcsuk a fehérorosz fővárosban sajtótájékoztatón mutatta be a jelen lévő újságíróknak a négy szabadon engedett ukrán foglyot - számolt be az UNIAN ukrán hírügynökség. Közölte a nevüket, a mellette álló, frissen szabadult foglyok pedig megerősítették személyazonosságukat.

Medvedcsuk közölte, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok átadták neki az elengedett foglyok iratait, beleértve útleveleiket is, amelyekkel az ukrán foglyok Minszkből hazatérhetnek Ukrajnába. Hozzátette: a négy ukrán férfit egyoldalúan bocsátották szabadon a szakadárok, vagyis anélkül, hogy Kijevtől cserébe kaptak volna foglyokat.

Medvedcsuk jelenleg az Ellenzéki Platform - Életért elnevezésű, nyíltan Moszkva-barát politikát folytató párt politikai bizottságának vezetője. Az ukrán politikust Vlagyimir Putyin komájaként emlegetik, mivel Medvedcsuk egyik lányának az orosz elnök a keresztapja. Medvedcsuk saját kezdeményezésre tárgyalt csütörtökön a fehérorosz fővárosban Denisz Pusilin és Leonyid Paszicsnik szakadár vezetőkkel. Ismert, hogy Kijev közvetlenül nem folytat tárgyalásokat a szakadárokkal, hanem az úgynevezett összekötő csoport közvetítésével, amely ukrán, orosz és EBESZ-képviselőkből áll. Kijev álláspontja ugyanis az, hogy a szakadárokat Moszkva irányítja.

Előző nap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ki is fejezte nemtetszését amiatt, hogy Medvedcsuk "saját szakállra" folytat tárgyalásokat közvetlenül szakadár vezetőkkel. Megjegyzést tett arra, hogy épp a július 21-re kiírt parlamenti választás előtt néhány héttel "jutott eszébe" fogolycserével foglalkozni.

Csütörtök este Kijevben az elnöki hivatal előtt néhány tucatnyi nacionalista tüntető demonstrációt tartott, amelyen cselekvésre szólították fel az ukrán elnököt Medvedcsuknak a Donyec-medencei válsággal összefüggő "magánakciói" és a közelmúltban Oroszországban tett látogatásai miatt, amelyeken Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnökkel és Alekszej Millerrel, a Gazprom gázvállalat vezérigazgatójával tárgyalt pártja miniszterelnök-jelöltjével, Jurij Bojkóval együtt. A demonstráción tojásokkal megdobáltak egy Medvedcsukot ábrázoló bábut.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!