Ukrán válság - Megsértették a szakadárok a tűzszünetet, egy ukrán katona meghalt

Külföld, 2020.09.07

Egymás után kétszer sértették meg vasárnap a Donyec-medencében a Moszkva által támogatott szakadárok a július vége óta életben lévő tűzszünetet, aminek következtében egy ukrán katona életét vesztette, egy másik pedig megsebesült - hozta nyilvánosságra hétfői jelentésében a kijevi hadműveleti parancsnokság.

A július 27-re virradóan életbe léptetett fegyvernyugvás óta történtek ugyan elvétve provokációk a frontvonal mentén, de azóta eddig egyetlen katona sem sebesült vagy halt meg.

A katonai jelentés alapján előbb a Donyecktől nyugatra fekvő Krasznohorivka közelében gránátvetővel lőtték a szakadárok az ukrán katonák állását, ebben a támadásban sebesült meg egy katona. Ezt követően a frontvonal egy másik szakaszán, a Luhanszk megyei Pricsepilivka település közelében kézi lőfegyverrel leadott célzott lövéstől életét vesztette egy ukrán katona.

A kijevi parancsnokság jelentéséből kiderült, hogy egyelőre mindkét esetet provokációnak minősítették, a tüzet nem viszonozták. Ugyanakkor hozzátették, hogy "készek azonnal reagálni", amennyiben bármilyen változás következik be a helyzetben.

Kijev jelezte a tűzszünetsértés tényét az EBESZ ukrajnai megfigyelő küldöttségének. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pedig hétfőn a Facebookon arról tájékoztatott, hogy sürgős megbeszélést kezdeményezett az orosz diplomácia vezetőjével, Szergej Lavrovval a kialakult helyzet megvitatására.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál korábban beszámolt arról, hogy Denisz Pusilin donyecki szakadár vezető a napokban parancsot adott a fegyvereseknek, hogy hétfőn nyissanak tüzet egy Horlivka melletti ukrán erődítményre, amelyet szerintük az ukrán hadsereg jogellenesen, a fegyvernyugvás kezdete után emelt. Az EBESZ megfigyelői missziója a levegőből megvizsgálta az említett területet, és azt állapította meg, hogy semmilyen új építmény nem jelent meg ott a tűzszünet életbe lépése óta. Kijev szerint a szakadárok ürügyet keresnek arra, hogy felrúgják a háromoldalú - Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló - minszki összekötő csoport által tető alá hozott tűzszünetet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!