Ukrán válság - Moszkva: a kontaktcsoport megállapodott a Donyec-medence különleges státusáról

Külföld, 2019.10.01

A Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló minszki kapcsolattartó csoport tagjai megegyeztek a magát önhatalmúlag Ukrajnától függetlenné nyilvánító donyecki és a luhanszki területek különleges státusának bevezetéséről, valamint a csapatszétválasztásról Petrovszkoje és Zolotoje térségében - jelentette ki Borisz Grizlov különmegbízott, az orosz küldöttség vezetője újságíróknak kedden Minszkben.

Grizlov szerint a kontaktcsoport ülésének résztvevői - a szakadár területek képviselőit is beleértve - egyeztették álláspontjukat a Steinmeier-formulának az ukrán jogrendben való alkalmazásáról.

"Ily módon megállapodtak Donyeck és Luhanszk megye egyes területei különleges státusáról rendelkező törvény bevezetésének rendjéről" - mondta.

Hozzátette, hogy a Steinmeier-formula aláírásával "sikerült meghaladni az ukrán fél eddigi ellenállását". Az aláírás tényét Martin Sajdik, az EBESZ különmegbízottja is megerősítette.

A megállapodás ténye azért lényeges, mert a Kreml korábban a Frank-Walter Steinmeier német elnökről, volt külügyminiszterről elnevezett formula írásban való elfogadásához kötötte Vlagyimir Putyin elnök részvételét a politikai rendezés érdekében létrehozott "normandiai négyek" - Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország - tervezett csúcstalálkozóján.

Ennek a forgatókönyvnek az értelmében Ukrajnának törvényt kell elfogadnia a Donyec-medence különleges státusáról, s annak ideiglenes jelleggel a szakadár területeken megtartandó választások napján kell hatályba lépnie, állandó jelleggel pedig azt követően vezetnék be a jogszabályt, hogy az EBESZ kihirdeti a választások hitelesített eredményét.

A TASZSZ orosz hírügynökség egy, a tárgyalásokhoz közel álló forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy "minden fél" az EBESZ-nek szóló "leveleket írt alá", azzal az értesítéssel, hogy támogatja a Steinmeier-formulát és annak végrehajtását. Az informátor rámutatott, hogy ezúttal Ukrajna különmegbízottja, Leonyid Kucsma volt elnök is kézjegyével látta el az iratot, amit a kontaktcsoport szeptember 18-i tanácskozásán még elutasított.

Az Interfax hírügynökséget arról tájékoztatták, hogy a kontaktcsoport tagjai, egy, a Steinmeier-formulát tartalmazó "dokumentumot" írtak alá. Az AP amerikai hírügynökség azt írta, hogy Ukrajna "rég várt megállapodásokat írt alá" a szakadárokkal, Oroszországgal és az EBESZ megfigyelőivel.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben azt mondta, hogy a felek egyeztettek Minszkben a Steimeier-formula alkalmazásának mikéntjéről.

Az orosz küldöttségvezető egyébként azt is bejelentette, hogy a fehérorosz fővárosban kedden megállapodtak a konfliktusban álló felek csapatai és harci eszközei szétválasztásának menetrendjéről, amelynek végrehatása október 7-én kezdődik meg Petrovszkoje és Zolotoje térségében. Az orosz tisztségviselő szerint a feleknek sikerült "szinkronizálniuk a biztonság megerősítését a politikai kérdésekkel". Mint mondta, ezek az intézkedések hozzájárulnak majd a fegyveres incidensek számának csökkenéséhez.

A kontaktcsoportot a délkelet-ukrajnai válság politikai rendezésére Ukrajna, Oroszország és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) részvételével hozták létre 2014-ben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!