Ukrán válság - Olaszországban elítéltek egy ukrajnai önkéntest egy újságíró halála ügyében

Külföld, 2019.07.12

(MTI/Reuters/AP) - Olaszországban első fokon 24 év börtönbüntetésre ítéltek egy ukrán önkéntes frontharcost egy olasz fotóriporter öt évvel ezelőtti halálában játszott bűnrészessége miatt - közölte pénteken Pavia város bírósága.

A bűncselekmény 2014-ben történt, a kelet-ukrajnai Szlovjanszk közelében, ahol harcok folytak az ukrán és az orosz támogatású szakadár erők között. A szabadúszó olasz fotóst, Andrea Rocchellit és orosz társát, Andrej Mironovot egy mellettük becsapódó aknagránát ölte meg, miközben az összecsapásokat filmezték.

Az ügyészség szerint az ukrán oldalon önkéntesként harcoló Vitalij Markiv bűnrészes volt a riporter és társa halálában, ezért 17 év börtönbüntetés kiszabását kérte. A bíróság azonban 24 évi elzárásra ítélte a vádlottat. Az ítélet nem jogerős. Markiv nem ismerte el a felelősségét, és "éljen Ukrajna" kiáltással nyugtázta az ítéletet.

Markiv ukrán-olasz állampolgár, és az édesanyját látogatta meg 2017-ben Olaszországban, amikor letartóztatták.

Az ukrán belügyminiszter egy üzenetében azt írta, hogy az ítélet ellen, amely "méltánytalan és szégyenletes", fellebbezni fognak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!