Ukrán válság - Orosz belügyminisztérium: a szakadár területek lakosságának 86 százaléka orosz állampolgárságot akar

Külföld, 2019.04.30

A délkelet-ukrajnai szakadár területek lakosságának 86 százaléka akar orosz állampolgár lenni - jelentette ki Kirill Alzinov, az orosz belügyminisztérium migrációügyi főosztályának vezetője újságíróknak kedden Moszkvában.

Alzinov szerint a lakosság túlnyomó többségének ezt a szándékát a donyecki és a luhanszki "népköztársaság" területén köszített közvélemény-kutatás mutatta ki. Az orosz tisztségviselő közölte, hogy a belügyminisztérium kész további igazolványkiadó központokat megnyitni Rosztov megyében az eddig működésbe lépett ilyen létesítmények túlterheltsége esetén.

Keddig a luhanszkiak számára Novosahtyinszkban, a donyeckiek számára pedig Pokrovszkijban kezdte meg működését, a hivatalos megfogalmazás szerint próbaüzemmódban. Novosahtyinszkban az első napon 80 állampolgárság-igénylést vettek át.

Oroszországban szerdán jelent meg az a rendeletet, amely humanitárius okokra hivatkozva leegyszerűsíti a délkelet-ukrajnai szakadár területek lakóinak oroszországi honosítását. Kérelmeiket az orosz belügyminisztérium illetékes szerveinek három hónapon belül el kell bírálniuk. Az igénylőknek nem kell lemondaniuk ukrán állampolgárságukról.

A kínai fővárosban Putyin szombaton azt közölte, hogy Oroszország nemcsak a szakadár "köztársaság" hanem egész Ukrajna lakói számára megkönnyítené az orosz állampolgárság megszerzését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!