Ukrán válság - Párizs szerint a rendkívüli csúcstalálkozón a tagállamoknak egységet kell felmutatniuk

Külföld, 2022.02.23

Egységet kell felmutatniuk az Európai Unió tagállamai vezetőinek az orosz-ukrán határon kialakult, valamint a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár területek függetlenségének elismerése okozta feszültség miatt csütörtökre összehívott rendkívüli csúcstalálkozón - vélte az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország.

Az Elysée-palota szerda esti tájékoztatása szerint a tagállami vezetők azokat a szankciókat fogják előkészíteni, amelyek abban az esetben lépnek életbe, ha Oroszország inváziót indít Ukrajna ellen, valamint megvitatják az agresszió esetleges gazdasági és migrációs következményeit.

Emmanuel Macron államfő, mielőtt Brüsszelbe indul, egyeztet Volodimir Zelenszkij elnökkel és más európai vezetőkkel - jelezte a francia elnöki hivatal.

"A csütörtöki csúcstalálkozó célja kimondani, hogy egységesek vagyunk, és hogy az európai család összetart" - fogalmazott az elnöki forrás. "Az ukrajnai helyzet továbbra is nagyon veszélyes, az az előrejelzés - amelyet sokan osztanak -, hogy Vlagyimir Putyin (orosz) elnök nem marad ennyiben, és nagyon lehetséges, nagyon valószínű, hogy a válságnak újabb fejleményei lesznek" - tette hozzá a forrás az AFP francia hírügynökségnek.

"Annak is megvan a kockázata, hogy Putyin elnök ügy dönt, teszteli a környezetét: a balkániakat, Boszniát, Moldovát, a Kaukázust. Szeretnénk, ha minden egyes ország tisztában lenne azzal, hogy választania kell, és hogy az együttműködés az Európai Unióval egyértelműséget kíván" - hangsúlyozta az Elysée-palota.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!