Ukrán válság - Porosenko: Moszkva Dnyeszter-mellékké változtatja a Donyec-medence megszállt részét

Külföld, 2019.10.02

Oroszország a Donyec-medencei megszállt területeket a Moldova területén lévő Moszkva-barát szakadár Dnyeszter Menti Köztársaság mintájára akarja formálni, hogy rajtuk keresztül akadályozza Ukrajna euroatlanti integrációs törekvéseit - vélekedett Petro Porosenko volt ukrán elnök, az Európai Szolidaritás ellenzéki párt vezetője szerdai Facebook-bejegyzésében.

A volt államfő a jelenlegi kijevi vezetést bírálta amiatt, hogy előző nap a minszki kontaktcsoport találkozóján az ukrán fél beleegyezett az úgynevezett Steinmeier-formula bevételébe a Donyec-medence szakadár területeinek különleges státusáról készülő új törvénybe. A Frank-Walter Steinmeier német elnökről, volt külügyminiszterről elnevezett formula arról rendelkezik, hogy Ukrajnának helyi választásokat kell rendeznie a szakadár területeken, továbbá az önrendelkezési jogokat biztosító különleges státusnak a voksolás napján ideiglenesen, majd pedig ha az EBESZ a szabályoknak megfelelőnek találta a választást, állandó jelleggel életbe kell lépniük. A rendezés más kérdéseit - mint a csapatkivonást vagy az államhatár ellenőrzését - a formula nem szabályozza.

Porosenko hangsúlyozta, hogy a minszki megállapodások értelmében Ukrajnának előbb helyre kell állítania ellenőrzését a Donyec-medence egésze fölött, beleértve az ukrán-orosz államhatárt, és csak ezután lehet megrendezni a térségben a választásokat. Szavai szerint 2016-ban már pontosan meghatározták, hogy a minszki megállapodásban foglaltakat milyen sorrendben kell végrehajtani, hogy elejét vegyék a mostanihoz hasonló orosz próbálkozásoknak.

Kifejtette, hogy előbb ki kell vonni az orosz megszálló csapatokat, le kell fegyverezni az illegális fegyveres alakulatokat, és le kell zárni az Ukrajna által jelenleg nem ellenőrzött államhatárszakaszt, továbbá ki kell vonni a nehézfegyvereket a térségből. Ezt követően újra kell indítani az ukrán média és az ukrán politikai pártok tevékenységét ezeken a területeken, hogy megfelelő kampánylehetőségeik legyenek a jelölteknek, és csak ezután lehet rátérni a rendezés politikai részére, azaz a választások megrendezésére és a különleges státus életbe léptetésére.

Hozzáfűzte, hogy alapvető fontosságúnak tartja ENSZ-békefenntartóknak a térségbe vezénylését, mert ez biztosítaná a normandiai formátumban megkötendő megállapodások végrehajtását.

Felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy a Steinmeier-formulát illetően tett ukrán engedményért cserébe Moszkva csak a normandiai formátumú - azaz Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország részvételével történő - csúcstalálkozó megtartását ígérte, semmi egyebet. "Ezért a találkozóért pedig Ukrajna azt kockáztatja, hogy kapitulációval fizet" - tette hozzá. Aggasztó tendenciának nevezte, hogy megbomlani látszik az Ukrajna mögötti nemzetközi koalíció. "Az elmúlt öt évben az egész világ támogatta az ukrán álláspontot. A közelmúlt eseményei után azt látjuk, hogy ez a koalíció sokkal tisztában hallja Oroszország hangját. Ezen változtatnunk kell" - szögezte le Porosenko.

Közben Kijevben, a parlament épületénél szerda délelőtt ukrán nacionalisták kezdtek gyülekezni, hogy tiltakozzanak a Zelenszkij-féle új vezetés által Moszkvának tett engedményei miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!