Ukrán válság - Romániában szállt le egy ukrán harci repülőgép

Külföld, 2022.02.24

Belépett a román légtérbe csütörtökön reggel egy ukrán Szu-27-es vadászrepülőgép, amely - az elfogására küldött román harci gépekkel együtt - a kelet-romániai Bákó katonai repülőterén szállt le - közölte a bukaresti védelmi minisztérium.

A román légierő két, NATO-parancsnokság alatt álló F-16-os járőrgépét 6 óra 15 perckor riasztották, hogy tisztázza a román légtér felé észak felől engedély nélkül közeledő repülőgép helyzetét. A gépet a nemzetközi eljárásoknak megfelelően azonosították, elfogták és a bákói katonai repülőtérre kísérték, elrendelve azonnali leszállását. A művelet 7 óra 5 perckor ért véget.

A leszállást követően az ukrán katonai pilóta a román hatóságok rendelkezésére állt, az ügyben vizsgálat kezdődött.

Az esetről beszámoló Digi24 hírtelevízió úgy értesült, hogy az ukrán pilóta műszaki gondokra hivatkozott.

A román védelmi minisztérium közölte, hogy a román hadsereg valamennyi érintett parancsnoksága figyelemmel követi az ukrajnai helyzetet és növelte a készültségi szintet.

A román elnöki hivatal bejelentette, hogy Klaus Iohannis román államfő csütörtökre összehívta a román Legfelsőbb Védelmi Tanácsot (CSAT), hogy megvizsgálja az Ukrajna elleni orosz támadás kihatásait az euro-atlanti térség biztonságára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!