Ukrán válság - Szakértő: az időpont volt kérdéses

Külföld, 2022.02.24

A Donyec-medencei orosz katonai műveletnek csak az időpontja volt a kérdéses, az hogy mikorra eszkalálódik a helyzet - mondta el az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában Pászkán Zsolt külpolitikai szakértő.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében.

A szakértő szerint előbb-utóbb várható volt valamilyen elmozdulás ebbe az irányba, minden más megoldási útvonal lezárult, részben azért mert Oroszország "arcvesztés" nélkül ebből a helyzetből nem tudott volna kikerülni, és Kijev sem mutatott semmilyen hajlandóságot arra, hogy konstruktív megoldást találjanak.

Pászkán Zsolt a támadások térképe alapján úgy fogalmazott, hogy óvatos, "kopogtató" jellegű légitámadás-sorozat indult a Dnyeper vonaláig.

Ez a nyomásgyakorlás egy újabb szintje, de még nem indultak el a szárazföldi gépesített alakulatok.

Arra a felvetésre, hogy az orosz elnök népirtással vádolta Kijevet, azt mondta: ez a háborús retorika része, ugyanakkor azt Magyarország is megtapasztalta, hogy az ukrán nyelvtörvény és a hozzá kapcsolódó törvények más nemzeti közösségeket is súlyosan érintettek. A Donyec-medencében jelentős orosz ajkú közösség él, amelyet egyik napról a másikra másodrangú állampolgárrá minősítettek, és olyan bűnökért tettek kollektíven felelőssé, amelyekért nem voltak bűnösök - mondta.

A szakértő felvetette a nyugati média felelősségét, amelyet nem érdekelt, mi történik a térségben és mi volt az alapja a mostani konfliktusnak.

Felidézte, hogy a szakadár területek már 2014-ben kikiáltották függetlenségüket és a minszki egyezménynek kellett volna rendeznie a helyzetet. Az utóbbi időben arról folyt a vita, hogy az ukrán álláspont szerint előbb a katonai helyzetet kellett volna rendezni, utána következhetett volna a politikai rendezés, az autonómia kérdése. A másik fél azonban nem bízott abban, hogy ha leteszik a fegyvert, akkor a "szűk látókörű" ukrán hatalom a fegyvertelen közösséggel szemben végrehajtja azt, amit egyébként fegyveres konfliktus nélkül is kötelessége lett volna tennie.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!