Ukrán válság - Újabb két ukrán katona halt meg a Donyec-medencei harcokban

Külföld, 2022.02.21

Újabb két ukrán katona vesztette életét, és négy megsebesült hétfőn a Donyec-medencei fegyveres konfliktus övezetében - számolt be hétfőn az Ukrajinszka Pravda hírportál az egyesített erők parancsnokságára és az országos rendőrségre hivatkozva.

A parancsnokság jelentése szerint hétfőn, kijevi idő szerint délután öt óráig 54-szer sértették meg az "orosz megszálló erők" a tűzszünetet, ebből 45-ször a minszki megállapodásokban tiltott nehézfegyverekkel.

A két elesett katonáról az országos rendőrség adott hírt, közleményük szerint a Donyeck megyei Zajceve települést ért tüzérségi támadásban vesztették életüket. A négy sérült katona az ukrán hadműveleti parancsnokság szerint lövedékek repeszeitől szenvedett különböző fokú sérüléseket.

A jelentések szerint a nap folyamán a tüzérségi támadások következtében a térség nyolc települése - mintegy 43 ezer lakos - maradt áram, illetve vezetékes vízellátás nélkül.

A múlt hét végén a hatóságok közlése szerint két ukrán katona vesztette életét, és hét sebesült meg a támadásokban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő estére sürgősséggel összehívta a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) ülését az orosz biztonsági tanács ülésén elhangzottakkal kapcsolatban. Az orosz testület ülésének résztvevői a kamerák előtt az önkényesen kikiáltott donyecki és luhanszki "népköztársaságok" Moszkva általi elismerése mellett szólaltak fel. Vlagyimir Putyin orosz elnök azt ígérte, hogy még hétfőn döntést hoz, az esti órákban a tervek szerint beszéddel készül fordulni az Oroszországi Föderáció lakosaihoz - írta az Ukrajinszka Pravda.

2018 februárjában életbe lépett a Donyec-medence Ukrajnába történő visszaintegrálásáról szóló ukrán törvény, amely Oroszországot "agresszornak, megszálló államnak", a szakadár ellenőrzés alatti településeket pedig "Oroszország által ideiglenesen megszállt területeknek" minősítette. A jogszabály alapján az addig terrorellenesnek nevezett belügyi művelet fokozatosan, április végétől pedig hivatalosan katonaivá alakult át, és új neve Egyesített Erők Művelete lett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!