Ukrán válság: újabb tűzszünetet léptetnek életbe péntektől a Donyec-medencében

Külföld, 2019.03.07

A nemzetközi nőnapon, azaz pénteken újabb tűzszünetet léptetnek életbe a Donyec-medencében - közölte csütörtökön Jevhen Marcsuk, a háromoldalú, Kijev, Moszkva és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló minszki összekötő csoport ukrán tagja.

A tavaszinak nevezett tűzszünetről szóló megállapodás létrejöttét a donyecki szakadárok egyik képviselője is megerősítette a DAN szakadár hírügynökségnek.

Marcsuk szavai szerint noha megállapodás született a fegyvernyugvásról a szemben álló felek között, nem fűz túl nagy reményt ahhoz, hogy a tűzszünet ezúttal tartós lesz. "A labda az orosz térfélen van" - tette hozzá.

Az ukrán Egyesített Erők Parancsnokságának esti közleménye szerint csütörtökön három ukrán katona sérült meg a harcokban. Reggel a parancsnokság arról adott hírt, hogy az idén először vetettek be az ellenséges erők harckocsit is a minszki megállapodásokban tiltott több más nehézfegyver mellett az ukrán kormányerők ellen - írta az UNIAN hírügynökség.

Az öt éve tartó Donyec-medencei fegyveres konfliktus során már sokadszor léptettek életbe fegyvernyugvást a térségben, de eddig egyik sem bizonyult tartósnak. Utoljára tavaly december 29-én, az újévi ünnepek idejére léptettek életbe fegyvernyugvást, ami gyakorlatilag egy napig sem tartott ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!