Ukrán válság - Varsó: nyugtalanítóak az orosz műveletek Ukrajna határainál

Külföld, 2021.04.09

Lengyelország "igazán nagy aggodalommal" figyeli Oroszországnak az ukrán határoknál zajló műveleteit, és nagyon negatívan értékeli őket - jelentette ki pénteken Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes.

A lengyel közszolgálati rádióban, a kiéleződött kelet-ukrajnai helyzet kapcsán feltett kérdésre válaszolva, Jablonski azt mondta: Vlagyimir Putyin kormányzása alatt Oroszország "a múltban már nem egyszer bebizonyította", hogy a nemzetközi jogot sértő lépesekhez használja ki "a meglehetősen nehéz nemzetközi helyzetet".

Utalva a 2008-as georgiai, valamint a 2014-es ukrajnai eseményekre, a diplomata úgy vélte: Oroszország "a nemzetközi jog fényében egyértelműen bűntettjellegű lépésekre képes".

Jablonski szerint nem kizárt Ukrajna újbóli orosz megtámadása. Az Európai Uniónak, az Egyesült Államoknak és a NATO-nak "nagyon következetesnek kell lenniük", megelőző intézkedésekre van szükség részükről, "nemcsak nyilatkozatok, hanem cselekvés szintjén is". A miniszterhelyettes ebben a vonatkozásban a jelenlegi szankciók folytatását, szükség esetén újak kivetését említette.

Jablonski azt követően nyilatkozott, hogy előző nap Kijevbe látogatott a lengyel diplomácia vezetője, Zbigniew Rau. A varsói külügyi közlemény szerint a sürgősséggel szervezett látogatás összefügg azzal, hogy "Ukrajna határainál veszélyben van a béke".

Rau csütörtökön aláhúzta: Ukrajna "nincs magára hagyatva a szuverenitás, a területi egység és a határok sérthetetlensége védelmében", és joga van a védekezéshez.

Kijev szerint az orosz hadsereg nagyjából harminc zászlóaljat csoportosított a határ orosz oldalára, az ukrajnai Donyec-medence megszállt területeire és az Ukrajnától a nemzetközi jog szabályainak megsértésével elcsatolt Krím félszigetre.

Eközben Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a Donyec-medencei demarkációs vonalnál elkövetett provokációkkal vádolta meg az ukrán hadsereget.

A Donyec-medencében március 26-án éleződött ki ismét a helyzet, amikor négy ukrán katona is életét vesztette. A térségben gyakorivá váltak a tűzpárbajok, amelyekért az ukrán kormányerők és a szakadár milíciák egymást teszik felelőssé. Kijev a szakadár területek demarkációs vonalánál, Oroszország pedig az Ukrajnával közös határa közelében csapaterősítést hajtott végre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!