Ukrán válság - Zelenszkij: egyeztettek a felek Minszkben arról, miként alkalmazzák a Stenmeimer-formulát

Külföld, 2019.10.01

A háromoldalú, Kijev, Moszkva és az EBSZ képviselőiből álló minszki összekötőcsoport keddi találkozóján a felek egyeztettek arról, miként alkalmazzák a Donyec-medencei szakadár területeken történő választások lebonyolításáról szóló, úgynevezett Steinmeier-formulát az ukrán jogrendszerben - erősítette meg kijevi sajtótájékoztatóján Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Az államfő szerint a formulát a későbbiekben be kell építeni egy, a Donyec-medence különleges státuszáról készülő új törvénybe, amely most még nem létezik.

A Frank-Walter Steinmeier német elnökről, volt külügyminiszterről elnevezett formula beépítése a Donyec-medence státusáról szóló ukrán törvénybe az egyik fő feltétele volt Moszkvának ahhoz, hogy létrejöjjön a normandiai négyek, azaz Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország rég várt újabb csúcstalálkozója.

Zelenszkij a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a különleges státust csak azután vezetik be állandó jelleggel, miután a szakadár területeken az ukrán alkotmánynak, az ukrán törvényeknek megfelelően megtartották a választásokat, azokat az EBESZ a nemzetközi normák szempontjából megfelelőnek találta, és erről jelentését közzétette. Mint fogalmazott, ez azt jelenti, hogy "semmiféle választásokról nem lehet szó fegyverek ropogása közepette".

Emlékeztetett arra, hogy a Donyec-medencei ideiglenesen megszállt területek különleges státusáról már meglévő törvény határideje 2019 végén lejár, ezért új jogszabályt kell kidolgoznia az ukrán parlamentnek.

Leszögezte, hogy a Steinmeier-formula alkalmazásával nem fognak átlépni semmilyen "vörös vonalat", ezért ez semmiféleképpen nem tekinthető "kapitulációnak" az ukrán fél részéről.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter egy pár nappal korábbi nyilatkozatában kifejtette: az egyeztetett dokumentumszöveg értemében a különleges státust a Donyec-medencei szakadár területeken a választás napján ideiglenesen vezetik be, és állandóra csak azután, ha az EBESZ úgy értékeli, hogy választás megfelel a követelményeknek. Hozzátette, hogy ebben a formulában nincs szó sem az ukrán-orosz államhatár teljes hosszán történő ukrán ellenőrzés helyreállításáról, sem katonai alakulatok jelenlétéről, illetve kivonásáról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!