Ukrán válság - Zelenszkij Putyin után felhívta a francia elnököt is

Külföld, 2019.08.07

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán telefonon tárgyalt Emmanuel Macron francia államfővel, akit tájékoztatott a Donyec-medencében lelőtt négy ukrán katona esetéről és a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott aznapi telefonbeszélgetéséről.

Az ukrán elnöki hivatal közleménye szerint Zelenszkij rámutatott: a keddi incidens, amelynek során négy ukrán katona életét vesztette, nem az első támadás volt "az ellenséges oldal" - a térségben tevékenykedő fegyveres szakadárok - részéről. Kijelentette, hogy a támadás célja a békefolyamat aláaknázása volt.

Macron a maga részéről teljes támogatásáról biztosította Ukrajnának a békés rendezésre tett kezdeményezéseit, és egyetértett azzal, hogy mihamarabb tető alá kell hozni a normandiai négyek, azaz Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország vezetőinek találkozóját.

Ígéretet tett arra, hogy kapcsolatba lép Putyinnal és Angela Merkel német kancellárral a találkozó egyeztetése érdekében.

Kedden kézi gránátvetővel nyitottak tüzet az - ukrán megfogalmazás szerint - szakadár-megszálló erők Donyeck megye déli részén, a Mariupoltól mintegy 30 kilométerre északra fekvő Pavlopil település közelében, aminek következtében négy ukrán katona halálos sérüléseket szenvedett.

A háromoldalú - Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló - minszki összekötő csoportban született megállapodás alapján július 21-től úgynevezett aratási tűzszünet volt érvényben a Donyec-medencei konfliktus övezetében, amit ezzel a támadással Kijev szerint a másik fél felrúgott.

Erre utalt Zelenszkij kedden a Facebookon közzétett bejegyzésében, amelyben kijelentette, hogy "az aratási tűzszünet 17 napig tartott", majd hozzátette: az ukrán fél ennek ellenére továbbra is törekszik a béke elérésére. Az ukrán elnök kedden szólította fel a normandiai országok vezetőit, hogy mielőbb indítsák újra a tárgyalásaikat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!