TV műsor

Ukrán válság - Putyin tárgyalni fog a szakadárok vezetőivel a fogolycseréről

Külföld, 2017.11.15

Az orosz elnök ígéretet tett arra, hogy tárgyalni fog a Kelet-Ukrajnában önhatalmúlag kikiáltott donyecki köztársaságok vezetőivel az ukrajnai válság során foglyul ejtett emberek cseréjéről.

Vlagyimir Putyin akkor beszélt erről, amikor szerdán az isztrai Új-Jeruzsálem férfikolostorban, Kirill moszkvai pátriárka társaságában találkozott Viktor Medvedcsuk humanitárius kérdésekért felelős ukrán különmegbízottal. Az RBK orosz gazdasági napilap tudósításában rámutatott, hogy korábban sohasem hangzott még el hivatalos tájékoztatás Putyin és a szakadár köztársaságok vezetői közötti közvetlen érintkezésről.

A fogolycseréről szóló javaslatot, amelynek keretében Kijev még az újévet és az ortodox karácsonyt megelőzően 306 embert lenne hajlandó szabadon bocsátani a kelet-ukrajnai milíciák által fogva tartott 74 fogoly elengedése fejében, Medvedcsuk terjesztette elő. Felkérte Putyint, hogy ennek érdekében beszéljen Olekszandr Zaharcsenkóval, a donyecki és Ihor Plotnyickijjal, a luhanszki "köztársaság" vezetőjével, amire az orosz elnök ígéretet tett neki.

Az ukrán kormányerők és a szakadárok között már 14 hónapja nem volt fogolycsere. Medvedcsuk szerint ennek oka az, hogy Kijev az érvényben lévő törvények értelmében nem tud eleget tenni a minszki megállapodás által előírt elvnek, amely szerint "mindenkit mindenkire" kell kicserélni, mert nem engedheti el a különösen súlyos bűncselekményeket elkövetett személyeket.

Medvedcsuk arra kérte Putyint, győzze meg Zaharcsenkót és Plotnyickijt arról, hogy a Kijev által most javasolt megoldás az első szakasza lenne a "mindenkit mindenkire" való kicserélésnek, és "nagyon komoly előrelépés lenne a minszki megállapodások végrehajtásában és a Donyec-medencei béke kérdésében".

Az Ukrajnában oroszbarátnak tartott, Putyin által pedig ukrán nacionalistaként emlegetett Medvedcsuk az Ukrán választás - a nép joga elnevezésű társadalmi mozgalom vezetője, Leonyid Kucsma volt ukrán elnök egykori kabinetfőnöke, aki a konfliktus rendezésére létrehozott kapcsolattartó csoport humanitárius alcsoportjában képviseli az ukrán vezetést. A politikussal Putyin az augusztusi, Krímben tett látogatása során zárt tárgyalást folytatott az ukrajnai helyzetről és a minszki megállapodások végrehajtásáról, egyebek között a fogolycsere lehetőségéről. Medvedcsuknak szerepe volt abban, hogy az Oroszországban bíróság elé állított ukrán katonanő, Nagyija Szavcsenko végül elnöki kegyelemben részesült.

Az RBK megjegyezte, hogy Putyin a keresztapja Medvedcsuk lányának.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!