Uniós bíróság: a kísérő nélküli kiskorú menekültnek akkor is joga van a családegyesítésre, ha már nagykorúvá vált az eljárás idején

Külföld, 2024.01.30

A kísérő nélküli kiskorú menekültnek akkor is joga van a szüleivel való családegyesítésre, ha nagykorúvá vált a családegyesítési eljárás idején - közölte az Európai Unió Bírósága keddi ítéletében.

Az ügy előzménye, hogy egy kísérő nélküli kiskorú szíriai állampolgár menekültstátuszt kapott Ausztriában, majd szülei és nagykorú testvére családegyesítési engedélyért folyamodtak. Az osztrák hatóságok azonban e kérelmeket elutasították azzal az indokkal, hogy benyújtást követően a szíriai fiatalember nagykorúvá vált. A családtagok megtámadták a határozatot a bécsi közigazgatási bíróság előtt. A bécsi bíróság ezután az uniós bírósághoz fordult a családegyesítési jogról szóló irányelv értelmezését kérve. A kérdést előterjesztő bíróság rámutatott arra is, hogy a fiatalember testvére fogyatékossággal él, teljes mértékben szülői gondozásra szorul, ekként a szülők nem hagyhatják magára Szíriában.

Az EU bírósága keddi ítéletében kifejtette: a kísérő nélküli kiskorú menekültnek akkor is joga van a szüleivel való családegyesítésre, ha nagykorúvá vált a családegyesítési eljárás idején, az erre vonatkozó kérelem nem utasítható el azzal az indokkal, hogy a menekült az igénylésre vonatkozó határozat meghozatalának időpontjában már nem kiskorú.

A konkrét esetben pedig a családegyesítésnek kivételesen ki kell terjednie a nagykorú testvérére is, aki fogyatékossága folytán szülei állandó gondozására szorul. "Ellenkező esetben a menekültet ténylegesen megfosztanák a szüleivel való családegyesítésre vonatkozó jogától" - mutatott rá az uniós bíróság.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!