Uniós biztos: a jogállamisági feltételrendszerről szóló rendelet megfelelő eszköz az EU-érdekek megvédéséhez

Külföld, 2021.06.09

A jogállamisági feltételrendszerről szóló rendelet megfelelő eszközt biztosít az Európai Unió számára költségvetésének, illetve az unió pénzügyi érdekeinek megvédéséhez - jelentette ki Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosa szerdán Strasbourgban.

Johannes Hahn az Európai Parlament (EP) plenáris ülésének a jogállamiság európai helyzetével foglalkozó vitáján elmondta, a január elseje óta érvényes jogállamisági feltételrendszerről szóló rendelet nem váltja ki az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén az uniós alapszerződés hetes cikke szerint indítható eljárást.

Az önálló rendelet kiegészíti a költségvetés védelmét szolgáló jelenlegi eljárásokat - közölte.

Elmondta, az uniós bizottság akkor végez értékelést, ha bizonyítékok állnak rendelkezésére arról, hogy a jogállamiság sérül egy tagállamban, illetve, ha az Európai Unió költségvetését veszély fenyegeti.

Az Európai Bizottság eljárást indít egy tagállammal szemben, ha más eljárás nem teszi lehetővé a testület számára, hogy hatékonyan védje meg az unió költségvetését. Az Európai Bizottság ilyen esetekben azonosítja a jogsértéseket, illetve a jogállamiság megsértésének eseteit, és értékeli, hogy azok veszélyeztetik-e az Európai Unió költségvetését és pénzügyi érdekeit. Értékelést készít, és amennyiben nyomós oka van, értesítést küld az érintett tagállamnak az eljárás megindításáról - közölte.

Johannes Hahn elmondta, véleménye kialakításához az Európai Bizottság egyebek mellett az uniós bíróság, az uniós számvevőszék jelentéseire, illetve a testület éves jogállamisági jelentésében foglaltakra támaszkodik. Utóbbival kapcsolatban azt mondta: a következő országspecifikus jogállamisági jelentését az uniós bizottság július folyamán teszi közzé.

A jogállamisági feltételrendszer új eszköze lehetőséget biztosít ahhoz, hogy az EU megvédhesse a végső kedvezményezetek jogait, hogy az európai állampolgárok megkapják, amit megérdemelnek és amit elvárnak - mondta. Hozzátette, az Európai Bizottságot nem érdemes az uniós bíróság elé idézni, ugyanis mindent megtesz az unió költségvetésének, illetve pénzügyi érdekeinek megvédésére.

Kósa Ádám fideszes európai parlamenti képviselő felszólalásában hangsúlyozta: "nem újdonság", hogy az európai baloldal célja mindazok megbüntetése, akik nem értnek egyet velük, akik nemet mondanak az illegális migrációra, a nemzeti hatáskörök lopakodó megvonására és a "genderőrületre".

Kiemelte: Magyarország különösképpen a baloldal célkeresztjében van.

A Magyarország ellen folytatott hajtóvadászatban a magyar baloldal is jelentős részt vállal - közölte. Szomorúnak nevezte, hogy az Európai Néppárt (EPP) is "engedett a baloldali nyomásnak", kiszolgálja a baloldal elvárásait, és segédkezik ahhoz, hogy az Európai Parlament társjogalkotóból politikai rendőrséggé alakuljon.

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország és Lengyelország keresetet nyújtott be az Európai Unió Bíróságához az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános, a jogállamisági feltételrendszerről szóló, az Európai Parlament és a Tanács által elfogadott rendelettel összefüggésben, Kósa Ádám kijelentette: az Európai Bizottság helyesen jár el, amikor az rendelet alkalmazását illetően az Európai Unió Bíróságának döntésére vár és a szerint jár el.

Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom EP-képviselője hozzászólásában kijelentette, az Európai Parlamentek nincs esélye arra, hogy megvédje a történelminek tartott uniós költségvetést, kivéve akkor, ha az Európai Bizottság azonnal elkezdi a jogállamisági feltételrendszerről szóló rendelet alkalmazását. Feltette a kérdést, vajon az uniós bizottság miért utasította el mindeddig a rendelet alkalmazását Magyarországgal szemben. Hozzátette: közpénzek forognak kockán, az "orbánizmus futótűzként terjed".

Az Európai Parlament 450 millió európait képvisel. Nem fogja feladni célkitűzéseit mindaddig, amíg a mechanizmust meg nem valósítják, ennek érdekében pedig kész az uniós bírósághoz is fordulni - tette hozzá a képviselő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!