Uniós biztos: a jogállamisági párbeszéd széles körben támogatott alapja a jogállamiság megerősítésének az EU-ban

Külföld, 2024.01.29

Az unió és tagállamai között folytatott jogállamisági párbeszéd széles körben támogatott alapként szolgál a jogállamiság megerősítéséhez az EU-ban - jelentette ki Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztos hétfőn Brüsszelben.

Az EU-tagállamok általános uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek tanácskozását lezáró sajtótájékoztatón a biztos elmondta: a nemzeti kormányokat tömörítő Tanácsban már tudatosult, hogy a jogállamiság fenntartása és előmozdítása központi feladat és valamennyi európai intézmény és nemzeti kormány közös felelőssége.

Mint mondta, az Európai Bizottság jelenleg az idei jogállamisági jelentésen dolgozik, amely nyitott lesz négy csatlakozandó ország, Albánia, Montenegró, Észak-Macedónia és Szerbia számára is. A miniszterek megvitatták azt az elképzelést is, hogy az uniós csatlakozási folyamat bizonyos szakaszaiban minősített többségi szavazást alkalmazzanak. Ennek továbbra is az érdemeken kell alapulnia, és a tárgyalások üteme a tagjelölt országokban a reformok terén elért előrehaladástól függ majd. Ha ezek az országok kihasználják a lehetőséget a reformok végrehajtására, akkor a csatlakozási folyamat felgyorsulhat - fejtette ki.

Reynders a magyarországi jogállamisággal kapcsolatos újságírói kérdésekre válaszolva elmondta: annak ellenére, hogy Magyarország megkapta egy részét a zárolt forrásoknak, a helyreállítási pénzeket továbbra is visszatartja az EU, mivel Magyarország még nem fejezte be a 27 szupermérföldkővel kapcsolatos reformokat, ugyanígy a kohéziós források egy részét is.

"Az igazságügyi reformok terén történt elmozdulás, és amennyiben lehetséges ezen reformok végrehajtása, azt az Európai Bizottságnak figyelembe kell vennie" - hangsúlyozta.

Felhívta a figyelmet, hogy a bizottság egyáltalán nem tétovázik az előrehaladást illetően, amikor a jogsértések különböző elemeiről van szó. "Körülbelül 20 milliárd euró van befagyasztva, a feltételességi mechanizmus hatálya alá tartoznak. Úgy gondolom tehát, hogy nagyon is világosan fogalmaztunk az aggodalmainkról" - fogalmazott Didier Reynders.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!