Uniós biztos: a nemzetközi piac pozitívan reagált első közös uniós gázbeszerzésről szóló felhívásra

Külföld, 2023.05.16

A nemzetközi piac pozitívan reagált az április végén bejelentett első közös uniós gázbeszerzésről szóló felhívásra, 25 megbízható szállító válaszolt a mintegy 11,6 milliárd köbméter gázra vonatkozó összesített igényre, és összesen több mint 13,4 milliárd köbméter szállítására tettek ajánlatot - közölte Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnöke keddi brüsszeli sajtótájékoztatóján.

"Ez figyelemre méltó siker, ami azt mutatja, hogy helyesen tettük, hogy egyesítettük keresletünket, és a közös európai húzóerő segítségével, együtt törekedtünk arra, hogy a jövő télre feltöltsük gáztárolóinkat" - tette hozzá.

Mint mondta, az EU által kiválasztott szolgáltató a Prisma vállalat a legvonzóbb beérkező ajánlatokat egyeztette a fogyasztói igényekkel, így összesen 10,9 milliárd köbméternyi gázmennyiséget sikerült lefedni, amelynek 20 százalékát cseppfolyósított földgáz, 80 százalékát pedig csővezetékes gáz teszi ki.

A szlovák politikus szerint a bizottság által létrehozott AggregateEU nevű uniós gázbeszerzési mechanizmus az európai gázvásárlók és eladók új, dinamikus piacterévé vált, amely az orosz gáz fokozatos kivonásával erősíti az energiabiztonságot és megfelel az európai piaci szereplők igényeinek.

Közölte továbbá, hogy a résztvevők nemsokára megkezdhetik a szerződésekről szóló tárgyalásokat, amelyek a bizottság részvétele nélkül történnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!