Uniós biztos: az 50 milliárd eurós támogatás stabil finanszírozást biztosít Ukrajnának

Külföld, 2024.02.27

Az Ukrajna számára létrehozni tervezett 50 milliárd eurós támogatási eszköz stabil és előrelátható finanszírozást tud biztosítani a megtámadott ország mindennapi szükségleteinek kezelésére - jelentette ki az Európai Bizottság költségvetésért felelős tagja Strasbourgban kedden.

Az Európai Parlament plenáris ülésének a hétéves pénzügyi keret (MFF) féléves felülvizsgálatáról tartott vitáján Johannes Hahn azt mondta, a felülvizsgálat elfogadása felruházza az Európai Uniót, hogy hatékony eszközt hozzon létre Ukrajna megsegítésére.

A jelenlegi háborús helyzet különleges fellépést kíván, ezért az Európai Bizottság azt reméli, hogy mihamarabb, akár már márciusban felhasználható lesz az uniós eszköz Ukrajna finanszírozási nehézségeinek leküzdésére - emelte ki.

Elmondta továbbá, hogy költségvetésben az uniós migrációs csomag célkitűzéseinek végrehajtására 7,6 milliárd euró áll majd rendelkezésre.

"Célunk Ukrajna megsegítése, továbbá felruházni az Európai Uniót mindazon eszközökkel, melyekkel megfelelhet a jövő kihívásainak, valamint fejleszti stratégiai autonómiáját, és hosszú távú versenyképességét is biztosítja" - tette hozzá az uniós biztos.

Deli Andor, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője felszólalásában elmondta, a Fidesz EP-delegációja támogatja az MFF megállapodás jóváhagyását, az Európai Tanács ülésén Magyarország ugyanis világos garanciákat kapott arra, hogy az országot megillető uniós forrásokat csakis Magyarország használhatja fel.

Hangsúlyozta: a jelenlegi helyzetben fontos Európa geopolitikai megerősítése, aminek kulcseleme az EU nyugat-balkáni bővítése. Ezért - mint kiemelte - a Fidesz EP-delegációja támogatja az MFF megállapodás részét képező, a Nyugat-Balkánt támogató Reform- és Növekedési Eszközt is.

"Az MFF felülvizsgálatának sikeres lezárása nem fedheti el azt a tényt, hogy ebben a költségvetési ciklusban a tagállamoknak járó kohéziós és helyreállítási eszközök kifizetése az Európai Bizottság hibájából továbbra is felháborítóan lassú, és a hitelek kamatköltségei további növekedésének veszélye sem múlt el" - hívta fel a figyelmet Deli Andor.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja az MTI-vel közölte: az EU-tagországok állam és kormányfőinek február elején kötött megállapodása a többéves pénzügyi keretterv felülvizsgálatáról támogatható. Abban Magyarország ugyanis olyan világos garanciákat kapott, amelyeket nem tartalmazott az Európai Bizottság javaslata - részletezték.

"Magyarország, a magyar miniszterelnök kiharcolta, hogy a magyarok pénzét nem adhatják oda Ukrajnának" - fogalmaztak.

Kiemelték továbbá: az Európai Parlament balliberális oldalának és a magyar "dollárbaloldalnak" ugyanakkor semmi sem elég, továbbra is folytatják zsaroló politikájukat. A magyar baloldal még a magyarok pénzét is odaadta volna az ukránoknak. Ezt sikerült megakadályozni - tette hozzá az Fidesz EP-delegációja.

Az EU hosszú távú, 2021 és 2027 közötti költségvetésének felülvizsgálata magában foglalja az 50 milliárd eurós ukrán pénzügyi keretet és a Stratégiai Technológiák Európai Platformját (STEP), amelynek célja az EU versenyképességének és rugalmasságának támogatása a stratégiai ágazatokban.

A többéves pénzügyi keret emellett megerősíti az EU költségvetését a migráció és a külső kihívások kezeléséhez, valamint az EU felkészültségét a válsághelyzetekre. A felülvizsgálat továbbá a koronavírus-járvány okozta válság utáni helyreállítást segítő uniós eszközből származó pénzek visszafizetéséhez kapcsolódó költségek kezelésére szolgáló mechanizmust vezet be az emelkedő kamatlábak miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!