Uniós biztos: az EU-nak sürgősen fel kell lépnie az etiópai Tigrét sújtó humanitárius katasztrófa ellen

Külföld, 2021.07.06

Az Európai Uniónak sürgősen fel kell lépnie az etiópiai Tigré tartományt sújtó humanitárius katasztrófa ellen - hívta fel a figyelmet keddi beszédében Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

Lenarcic hangsúlyozta: az uniónak fel kell vennie a kapcsolatot az észak-etiópiai konfliktusban szembenálló felekkel, és biztosítani kell, hogy a humanitárius segélyszállítmányok elérjék a rászorulókat. Mint mondta, a Tigréi Népi Felszabadítási Front és az etióp szövetségi erők között immár több hónapja dúló polgárháború miatt mintegy 900 ezer embert fenyeget éhínség a régióban., 735 ezer ember kényszerült lakóhelyének elhagyására, és további 70 ezer menekült érkezett a szomszédos Szudánba. "Az etióp vezetés elzárta a segélyszállítmányok útját és illetve a térségben megszakadt az áram-, internet- és telefonszolgálatatás. Ezenkívül - tette hozzá - elképesztő emberi jogokkal szembemenő atrocitások érik a civil lakosokat, amelyek minden kétséget kizáróan háborús és emberiség elleni bűncselekménynek minősülnek.

"Nagyon fontos, hogy meggyőzzük a feleket arról, hogy a humanitárius munka nem jelenti az ellenség támogatását" - jelentette ki. A biztos reményét fejezte ki továbbá, hogy az uniós tagállamok külügyminisztereinek jövő hétfői tanácsa egységes állásfoglalást fogad majd el a konfliktussal kapcsolatban történő sürgető uniós fellépéssel összefüggésben.

Hölvényi György, a KDNP EP-képviselője a vitához való hozzászólásában elmondta: alig két évvel Abij Ahmed miniszterelnök Nobel-békedíjjal történt kitüntetése után az etiópiai kormányerők fegyveres hadműveletbe kezdtek Tigrében, amely eddig 2500 civil áldozatot követelt. A konfliktus kiterjedését meg kell akadályozni, ezért mind a kétoldalú, államközi kapcsolatokat, mind pedig az ENSZ adta lehetőségeket kihasználva el kell érni, hogy a szembenálló felek tárgyalóasztal mellé üljenek.

A kereszténydemokrata politikus aláhúzta: "a fegyveres konfliktus és a "Nagy Etióp Reneszánsz Gáttal" kapcsolatos egyoldalú, a Szudánnal és Egyiptommal való megegyezést nélkülöző döntések az etióp vezetés részéről az afrikai kontinens stabilitását fenyegetik. Az etióp kormány által bejelentett tűzszünet korlátozottan, de lehetőséget ad a reagálásra. Fel kell számolni a segélyek eljuttatásának minden akadályát. Európa alapvető érdeke a gyors és hatékony fellépés, a konfliktus további kiterjedésének megakadályozása."
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!