Uniós biztos: az EU számára létfontosságú küldetés a korrupció elleni harc

Külföld, 2022.12.13

Az Európai Unió számára létfontosságú küldetés a korrupció elleni harc, először saját házunk táján kell rendet raknunk - jelentette ki Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos kedden az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén.

A biztos a Katarral és az uniós parlamenttel összefüggő korrupciós üggyel kapcsolatos vitában elmondta: az Európai Bizottság zéró toleranciával fordul a korrupció ellen, "amely nagyon súlyos bűncselekmény, aláássa az európai demokráciát, gazdaságot és társadalmat."

Johansson üdvözölte, hogy a belga hatóságok határozottan léptek fel, és az EP is támogatja a nyomozást. Reményét fejezte ki, hogy "a próbatétel után megerősödik a parlament" és hangsúlyozta, hogy amíg nyomozás folyik, fennáll az ártatlanság vélelme.

"De bárki, akit megvesztegettek, szégyellje magát, mert visszaélt az európai emberek bizalmával, aki azt várják, hogy a képviselők az ő érdekeikért harcoljanak, ne a sajátjukért. A bizalmat csak úgy lehet visszaépíteni, ha támogatjuk a nyomozást és gyökerestül kiirtjuk a korrupciót" - nyomatékosította.

A biztos hangsúlyozta, hogy a törvény teljes szigorával kell lesújtani a korrupcióra, és azt mondta, hogy ehhez az EU-nak már vannak bizonyos eszközök a kezében. "Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) az uniós költségvetéssel kapcsolatos bűncselekményekben nyomoz, az Európai Ügyészség az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel kapcsolatos vádhatósági eljárások lefolytatásával foglalkozik, továbbá létrejött a jogállamisági kondicionalitási mechanizmus, amely lehetővé teszi, hogy az uniós források ne korrupt zsebekbe vándoroljanak" - taglalta.

Bejelentette, hogy jövőre új jogszabályt javasol a bizottság az elszámoltathatóság és az átláthatóság megerősítésére. "A tagállamokban az összes korrupciós formát büntetni kell, a törvénytelen meggazdagodást, a befolyással való üzérkedést, a sikkasztást. Ezek uniós szintű büntetésére van szükség" - hangoztatta a figyelmet.

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője a vitához való hozzászólásában elmondta: "Az EU történetének egyik legsúlyosabb korrupciós botrányáról van szó. A brüsszeli korrupció az egész unió intézményrendszerének a hitelességét rengeti meg".

Véleménye szerint világossá vált, hogy "a baloldal korrupcióellenességről szóló hagymázas szólamai csupán ócska politikai hazugságok."

"Guy Verhofstadtéknak az átláthatóság meg ellenőrizhetőség melletti szövegei csupán a brüsszeli korrupció elfedését szolgálják. A rabló kiáltott pandúrt, mivel a képmutatás netovábbja, hogy politikai hazugságokra alapozva napi rendszereséggel vádolnak meg nemzeti kormányokat korrupcióval és követelnek ellenük pénzügyi szankciókat, mindeközben pedig a politikai befolyás áruba bocsátása a baloldalnál maga a norma" - hangoztatta.

Kiemelte: "ezzel a botránnyal Brüsszel minden hitelességét elveszítette ahhoz, hogy másokon számon kérje a korrupciót."
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!