Uniós biztos: az EU támogatja a fenntartható fejlesztési célok elérését

Külföld, 2023.01.19

Az Európai Unió a Global Gateway kezdeményezésen keresztül támogatja a fenntartható fejlesztési célok elérését, segíti az infrastruktúra fejlesztését és munkahelyeket teremt - jelentette ki a közlekedésért felelős uniós biztos Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén csütörtökön.

Adina Valean, az EU Global Gateway - fenntartható és megbízható digitális, energetikai és közlekedési összeköttetések kialakítására irányuló - európai stratégia végrehajtásának áttekintését szolgáló EP-vitán elmondott beszédében emlékeztetett: a kezdeményezés célja a világ legnagyobb kihívásainak kezelése, köztük az infrastrukturális hiányosságok és a digitális megosztottság felszámolása, az éghajlatváltozás elleni küzdelem segítése és a jövőbeli esetleges egészségügyi válságokra való felkészülés.

Szavai szerint a kezdeményezés a legfőbb eszközt jelenti továbbá a partnerországok fenntartható fejlesztési céljai elérésének segítésében. Kifejtette: jelentős változást hozhat a digitalizációban, a zöld átállásban, az oktatásban, a közlekedésben, az egészségügyben és más kulcsfontosságú ágazatban egyaránt. Segíti továbbá azon cél elérését is, hogy az Európai Unió láthatóbbá váljon a világ valamennyi régiójában. Ennek érdekében az unió számos országgal kötött megállapodást tavaly, egyebek mellett a digitális összeköttetés megteremtésére távol-keleti partnerekkel.

Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője felszólalásában fordulópontnak, az unió külkapcsolatai számára fontosnak nevezte az unió azon kezdeményezését, hogy kaput nyit a világba. Kiemelte: Magyarország szempontjából különösen fontos szerepe van a Nyugat-Balkán irányába nyitott kapunak, az ugyanis - mint mondta - erősíti az energiaszektor együttműködését. Példaként egyebek mellett a transzbalkáni villamosenergia-folyosót említette, amely Szerbia, Montenegró és Bosznia-Hercegovina átviteli rendszerével köti össze az unió országait, köztük Magyarországot. Kósa Ádám végezetül a vonatkozó befektetésekkel kapcsolatban az akadálymentesítés fontosságára és a hozzáférhetőség biztosítására hívta fel a figyelmet a fogyatékkal élők érdekében.

Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom EP-képviselője felszólalásában hangsúlyozta, a Global Gateway kezdeményezés a legjobb eszköz a világban jelentkező válságok megoldására. Arra hívta fel a figyelmet, hogy beruházásokra, az Európai Unió részéről pedig a tagállami beruházások segítésére van szükség az unió ellenállóképességének növelésére a világban jelentkező kihívások kezelésére, köztük az éghajlatváltozás elleni harc sikere érdekében - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!