Uniós biztos: biztosítani kell, hogy az agrár-élelmiszeripari ágazat versenyképes maradjon

Külföld, 2024.02.07

Az EU-nak biztosítani kell, hogy az agrár-élelmiszeripari ágazat versenyképes maradjon, ugyanakkor tisztességes jövedelmet biztosítson az összes gazdálkodó, kis- és középvállalkozás számára, azért is fontos ez, hogy a szektor vonzó maradjon a gazdálkodók következő generációja számára - jelentette ki Maros Sefcovic uniós biztos szerdán Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén.

A fenntartható és méltányosan javadalmazott uniós mezőgazdaságról szóló vitában Sefcovic elmondta: Európa büszke lehet agrár-élelmiszeripari ágazatára, amely nemcsak 450 millió európai és több millió Európán kívüli számára garantálja a jó minőségű élelmiszert. Felhívta a figyelmet azonban, hogy az éghajlatváltozás, a biológiai sokféleség csökkenése, az erőforrások növekvő szűkössége, az ársokkok és az egyre élesebb verseny által jellemezhető globális piac óriási hatást gyakorol az agrárágazatra és a vidéki közösségekre.

"Az Európa utcáin tüntető gazdákból láthattuk, hogy sokan úgy érzik, csapdába estek, mert keresetük nem elégíti ki szükségleteiket. Ezért cselekednünk kell, hogy biztosítsuk az ágazat jövőjét, ahol a mezőgazdaság és a természetvédelem kéz a kézben jár, egyensúlyban van" - mutatott rá.

Sefcovic szerint a mezőgazdaság és a környezetvédelem témája megosztottsághoz vezetett, ezért elengedhetetlen, hogy az összes érdekelt fél párbeszédet folytasson egy közös jövőkép meghatározása érdekében.

Mint mondta, az EU a stratégiai párbeszédet indított e célból, amelyben uniós szintű szövetségek és szervezetek vesznek részt, köztük számos európai csoportot képviselő ernyőszervezet.

Az uniós biztos hangsúlyozta: a gazdák és a vidéki közösségek számára elsőként az életszínvonal biztosítására kell összpontosítani.

"Meg kell vitatnunk, hogyan aknázzuk ki a tudás és a technológiai innováció által kínált hatalmas lehetőségeket, és mozdítsuk elő az EU élelmezési rendszerének virágzó jövőjét a versenyképes világban" - tette hozzá.

Kiemelte, hogy a közös agrárpolitikán keresztül az EU költségvetése továbbra is támogatja a mezőgazdasági termelőket, ugyanakkor - tette hozzá - ez a pénz önmagában nem elég a kihívások megoldásához és az éghajlatváltozás kezeléséhez.

"A gazdálkodók tudják, mit tesznek, és a mi feladatunk, hogy támogassuk őket zöldátállásban, a mezőgazdaságban alkalmazott összes jó gyakorlat kiterjesztésével. Gazdáink megérdemlik, hogy tisztességesen megéljenek. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha együtt dolgozunk az éghajlati és biodiverzitási céljaink eléréséért" - hangoztatta az uniós biztos.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz uniós parlamenti képviselője felszólalásában hangsúlyozta: a gazdák tüntetései is jól igazolják, hogy a jelenlegi brüsszeli vezetés tévúton jár.

"Legyen szó akár az ukrajnai háborúról, akár a migrációról vagy éppen az agráriumról, teljesen világos, hogy Brüsszelt szélsőséges ideológiák vezérlik és képtelen az európai érdekek mentén cselekedni. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke személyében felelős azért, hogy ide jutottunk" - mutatott rá.

Véleménye szerint az "átgondolatlan, szemellenzős brüsszeli zöldpolitika tönkreteszi az európai gazdákat, miközben Brüsszel hagyja, hogy olcsó ukrán gabona, csirkehús és egyéb termékek árasszák el az európai piacot, továbbá olyan kereskedelmi megállapodásokat köt, amelyek - ad absurdum - jobb helyzetbe hozzák az Európán kívüli versenytársakat, mint az európai gazdákat".

A Fidesz EP képviselője szerint miközben Brüsszel téves, ideológiavezérelt döntéseket hoz, addig a világ más országai - az Egyesült Államok vagy éppen Kína - durván protekcionista intézkedéseket vezetnek be, és rohamtempóban hagyják le Európát a globális versenyben. "Itt lenne az ideje, hogy a brüsszeli vezetés végre az európai emberek érdekeit képviselje! Brüsszelben változásra van szükség!" - zárta felszólalását az EP-képviselő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!