Uniós biztos: Oroszország szisztematikusan kísérleteket tett az EU demokratikus folyamataiba való beavatkozásra

Külföld, 2024.02.06

Oroszország szisztematikusan kísérleteket tett arra, hogy beavatkozzon az Európai Unió demokratikus folyamataiba; a német külügyminisztérium nemrégiben közzétett jelentésében például megállapította, hogy a moszkvai államgépezet több mint 50 ezer hamis fiókot használt az X közösségi platformon, és több mint egymillió bejegyzést tett annak érdekében, hogy manipulálja a közvéleményt csak Németországban - hívta fel a figyelmet Margarítisz Szkínász uniós biztos kedden Strasbourgban.

Az európai életmód előmozdításáért felelős uniós tisztségviselő a Európai Parlament plenáris ülésén elmondta: Oroszország fegyverként használja ezeket az információkat az Ukrajna elleni háborújában, elferdítve a tényeket, hamis narratívákat terjeszt a "nácítlanításról", és megpróbálja kihasználni a "háborús fáradtságot" a figyelem elterelésére.

Mint mondta, az Európai Parlament különbizottsága is megállapította jelentésében, hogy oroszok által fizetett online hirdetésekkel próbálták befolyásolni a Brexit-népszavazást is, továbbá a katalán szakadár képviselők orosz tisztviselőkkel találkoztak Spanyolországban 2017 és 2020 között.

Szkínász emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság tavaly demokráciavédelmi csomagot mutatott be, amelynek kulcseleme egy irányelvjavaslat, amely közös átláthatósági és elszámoltathatósági normákat határoz meg az uniós tagállamok nevében történő érdekképviseletre vonatkozóan. Ezt követően a testület az európai médiaszabadságról szóló jogszabálytervezetet javasolt, amelynek célja, hogy megvédje a belső médiapiacot az olyan külföldi médiumoktól, amelyek beavatkozási kampányokat folytatnak - tette hozzá.

"Emellett az uniós intézmények megállapodtak a közszereplőket érintő kötelező átláthatósági nyilvántartásról, továbbá elfogadták az intézményközi etikai testület létrehozására irányuló javaslatot" - taglalta.

Hozzátette, hogy tavaly májusban a bizottság jogalkotási javaslatot terjesztett elő a korrupció büntetőjogi megközelítésének aktualizálására, valamint életbe lépett a digitális szolgáltatásokról szóló törvény, amely lehetővé teszi a fellépést az illegális és káros online tevékenységek és a szándékos álhírterjesztés ellen.

A magyar EP-képviselők közül Gyöngyösi Márton, a Jobbik képviselője a vitához hozzászólva hangsúlyozta: "Oroszország közel egy évszázada igyekszik beavatkozni Európa ügyeibe, keresi a módját, hogy megzavarja a világrendet. Az utóbbi években ennek érdekében nagy összegeket fektetett be a politikai spektrum szélsőbal- és szélsőjobboldalán lévő különböző pártokba. A Brexit-kampány és Donald Trump (volt amerikai elnök) tengerentúli győzelme jól mutatja az orosz beavatkozás sikerét, valamint az általa okozott zavarokat és káoszt" - fogalmazott.

Gyöngyösi Márton szerint "ijesztő, hogy Oroszország milyen mértékben támaszkodik olyan megbízottakra, mint Orbán Viktor magyarországi rendszere".

"Az Orbán-kormány nemcsak Vlagyimir Putyin propagandáját terjeszti, blokkolja a közös európai kezdeményezéseket, hanem beavatkozik a különböző európai választásokba is, hogy az illiberális ügyet támogassa" - hangsúlyozta a Jobbik politikusa.

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő felszólalásában felhívta a figyelmet: Kovács Béla volt jobbikos európai parlamenti képviselőt Oroszországnak történő kémkedés bűncselekménye miatt öt év fegyházbüntetésre ítélték. Az Európai Parlament akadályozta a volt képviselő elleni magyarországi eljárást, több mint egy éven keresztül nem tárgyalta meg az Európai Parlament mentelmi bizottsága a mentelmi jog felfüggesztését, akadályozta azt, hogy a felelősségre vonás megtörténjen.

Arra is rámutatott, hogy két évvel ezelőtt, a magyar országgyűlési választásokat megelőzően az ellenzéki pártok 4 milliárd forintnyi, Európai Unión kívülről érkező tiltott kampánypénzt fogadtak el. "Az Európai Unió hallgatott ebben a két ügyben. A képmutatás netovábbja az orosz kémkedéssel szemben, illetve az Európai Unión kívüli befolyásszerzés ellen beszélni, amikor a tényleges cselekmények kapcsán semmit nem tesznek" - szögezte le Deutsch Tamás.

Donáth Anna, a Momentum képviselője szerint Oroszország egyre agresszívabban avatkozik bele az európai politikába, az idei európai parlamenti választásokat is "megcélozták". Mint mondta, számos jel mutat arra, hogy az unióban előretörő populisták mögött is gyakran orosz pénz és politikai befolyás van.

"Az orosz ügynökként működő európai parlamenti képviselőknél sokkal veszélyesebb, ha teljes tagállami kormányok működnek együtt az orosz érdekek szerint. Magyarország kormánya rendszeresen próbálja az orosz érdekeket érvényesíteni az uniós döntéshozatalban. Vétóval fenyeget, zsarol, alkudozik az oroszok legnagyobb örömére" - jelentette ki.

Felhívta a figyelmet: az uniós döntéshozóknak nem szabad félvállról venniük a magyar kormány oroszbarát aknamunkáját. "Ukrajna támogatásának megszavazásakor kiderült, hogy van mód az oroszpárti tevékenység megakadályozására. Tanuljunk ebből, és lépjünk fel közösen az orosz érdekeket képviselő populistákkal szemben" - mondta a Momentum képviselője.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!