TV műsor

Uniós főképviselő: a NATO az uniós tagállamok biztonságának alapvető eleme

Külföld, 2019.12.09

A NATO az uniós tagállamok biztonságának alapvető eleme, ezért az Európai Unió és a NATO együttműködését  öt éves hivatali ideje alatt továbbra is alapvető fontosságú lesz - jelentette ki Josep Borrell,   az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatóján hétfőn.

Megbeszélésüket követően Borrell kijelentette, az Európai Unió továbbra is szoros együttműködésre törekszik a katonai szövetséggel Európa védelmének megerősítése érdekében.

Európának meg kell erősíteni saját védelmét, ez azonban nem lehet alternatívája a NATO-nak - közölte.

Jens Stoltenberg beszédében hangsúlyozta, a NATO és az Európai Unió együttműködése példa nélküli, ideértve a menekültválságra adott válaszokat, a katonai mobilitás javítását és a hibrid, valamint a számítógépes fenyegetések elleni védelmet, illetve a terrorizmus elleni küzdelem terén végzett munkát.

Kijelentette, a katonai szövetség támogatja az európai erőfeszítéseket védelmének javítása érdekében, amelyek úgy az EU-t, mint a NATO-t is erősítik.

Egy erősebb európai védelem hozzájárulhat a közös teherviselés tisztességesebb elosztásához a NATO-n belül. A védelmet illetően a katonai szövetségnek azonban szüksége van az Európai Unió egészének kiegészítő jellegű erőfeszítéseire, valamint a nem uniós szövetségesek bevonására is - tette hozzá a főtitkár.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!