Uniós külügyminiszterek: a keleti partnerországokat is érintő további kihívások várhatók

Külföld, 2019.05.13

Mivel további globális, illetve a szűkebb régiót is érintő kihívások várhatók, az elkövetkezendő években folytatni kell a strukturált gondolkodást az azokra való alapos felkészülés, valamint a keleti partnerség országaival való jövőbeli együttműködés sikere érdekében - jelentették ki az uniós külügyminiszterek Brüsszelben hétfőn.

Az Európai Unió Külügyi Tanácsa a keleti partnerség egynapos miniszteri ülésén az érintett hat ország - Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Georgia, Moldovai Köztársaság, Örményország és Ukrajna - külügyminisztereivel ültek tárgyalóasztalhoz.

A 10 évvel ezelőtt, 2009-ben létrejött partnerség eredményeit áttekintő nyilatkozatukban a szakminiszterek méltatták az együttműködést, amelynek köszönhetően az EU és keleti partnerei elmélyítették politikai társulásukat és gazdasági integrációjukat. A miniszterek áttekintették a jövőbeli együttműködés lehetőségeit és megvitatták a következő időszakra vonatkozó politikai prioritásokat is.

Hangsúlyozták, a reformok végrehajtásának és a megállapodásban szereplő kötelezettségvállalások teljesítésének továbbra is a középpontban kell maradniuk, aminek része a közös értékek és elvek - köztük a nemzetközi jog normái, az emberi jogok, beleértve a kisebbségekhez tartozók jogai, a demokrácia, a jogállamiság, az elszámoltathatóság, a jó kormányzás, a korrupció elleni küzdelem - teljes mértékű tiszteletben tartása.

A 2020-ra kitűzött célok végrehajtásáról folytatott tárgyalást követően kijelentették, közös elkötelezettségre van szükség a keleti partnerség szorosabbra fűzése érdekében, amely biztosítja, "hogy közösen erősebbek legyünk, mint valaha".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!