Uniós szóvivő: Franciaországban biztosítani kell a szabad munkavégzést a média számára

Külföld, 2020.11.23

Franciaországban biztosítani kell a szabad munkavégzést a média számára - hívta fel a figyelmet Christian Wigand, az Európai Bizottság szóvivője a francia nemzetgyűlésben pénteken elfogadott nemzetbiztonsági törvénymódosítással kapcsoltban, amely ellen több újságírói szervezet és médiaaktivista is tiltakozott.

A módosítási javaslat értelmében a rendőrség tagjairól munkájuk elvégzése közben készült képek, felvételek közzétételét a hatóságok akár 45 ezer eurós bírsággal vagy egy év szabadságvesztéssel is büntethetik, mivel azok "káros hatással lehetnek a hatósági munkát végzők fizikai vagy pszichológiai integritására". A tervezet bírálói szerint azonban a módosítás korlátozza a médiaszabadságot és az esetleges rendőri túlkapásokról szóló tájékoztatásokat.

Wigand elmondta, hogy bizottság nem mond véleményt törvénytervezetről, azonban felhívta a figyelmet hogy a koronavírus-járvány válságos időszakában mindennél fontosabb hogy a média dolgozói szabadon és biztonságban végezhessek munkájukat.

"Mint mindig, a bizottság ez esetben is fenntartja a jogot, hogy megvizsgálja a végleges jogszabályt annak ellenőrzése érdekében, hogy megfelel-e az uniós jognak "- emelte ki.

Hozzátette: az uniós állampolgárok biztonsága elsődleges fontosságú, de az ehhez kapcsolódó jogszabályok kidolgozása során a törvényhozóknak tiszteletben kell tartaniuk az arányosság elvét, és megfelelő egyensúlyt kell találniuk a közbiztonság megóvása és az állampolgári szabadságjogok -köztük a véleménynyilvánítási és a sajtószabadság - védelme között.

A nemzetbiztonsági törvénnyel kapcsolatos módosítást pénteken megszavazta a francia nemzetgyűlés, véglegesítéséhez már csak a szenátus jóváhagyása kell.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!