Uniós szóvivő: pozitív fejlemény a lengyelországi TNV24 amerikai hírtelevízió engedélyének meghosszabbítása

Külföld, 2021.09.23

Az Európai Bizottság pozitív fejleményként értékeli, hogy a lengyel médiatanács meghosszabbította a TNV24 amerikai hírtelevízió működési engedélyét - jelentette ki Christian Wigand a brüsszeli testület illetékes szóvivője csütörtökön.

Szerdán a lengyel országos rádió- és televíziótanács ( KRRiT ) a csatorna működésének folytatására szavazott. A TNV24 helyzete korábban az EU és az amerikai vezetés aggodalmait váltotta ki a külföldi részesedésű média működési engedélyeiről szóló lengyel törvénymódosítási tervezet miatt is. A szavazás előtt a KRRiT még határozatot fogadott el az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívüli cégek működésének elveiről, ami jelenlegi médiatörvény értelmezési nehézségei miatt volt szükséges a TVN24-ről szóló döntés elfogadásához.

Wigand elmondta: a bizottság szorosan nyomon fogja követni a fejleményeket, különösen azt, hogy a határozatot hogyan fogják gyakorlatban alkalmazni. Emlékeztette: az EU többször is aggodalmát a fejezte ki a lengyelországi médiapluralizmus és szabadság helyzetével kapcsolatban, legutóbb például az idei évi jogállamisági jelentésben.

"Az EU elvárja az uniós tagállamoktól, hogy szakpolitikáik és jogszabályaik ne legyenek negatív hatással a szabad, független és sokszínű médiakörnyezet biztosítása iránti elkötelezettségükre" - tette hozzá a szóvivő.

A médiatörvény módosítási tervezetet mely a külföldi részesedésű média működési engedélyeiről szól, a lengyel alsóház augusztusban szavazta meg. A tervezet értelmében az EGT országaiban bejegyzett cégek csak akkor kaphatnának médiaszolgáltatási engedélyt Lengyelországban, ha az EGT-n kívüli jogi személyeknek részesedése ezekben nem halad meg 49 százalékot. Ezt többen a TVN24 ellen irányuló lépésként értelmezték.

A csatorna tényleges tulajdonosa ugyanis az amerikai Discovery társaság, bár a hírtévé formálisan a Polish Television Holding BV nevű cég felügyeli, mely Hollandiában, az amsterdami Schiphol repülőtér területén - vagyis egy virtuális címen - van bejegyezve.
A médiatörvény módosítását szeptember elején az ellenzéki többségű lengyel szenátus elutasította, most újból alsóházi megvitatásra vár.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!