Uniós szóvivő: Szégyenletes a lengyel televíziónak dolgozó újságírónők bebörtönzése Fehéroroszországban

Külföld, 2021.02.19

Szégyenletes a lengyel televíziónak dolgozó újságírónők bebörtönzése Fehéroroszországban, az

ítélet is mutatja, hogy a fehérorosz hatóságok folytatják az emberi jogi aktivisták, a civil társadalom, az újságírók, a lakosság brutális elnyomását - jelentette ki Peter Stano az Európai Bizottság külügyekért felelős szóvivője.

A szóvivő kiemelte: az unió nyomatékosan felszólítja a hatóságokat az atrocitások beszüntetésére és a szólás, illetve a gyülekezés szabadságának tiszteletben tartására.

Hozzátette, hogy a folyamatos megfélemlítés a héten tovább fokozódott Fehéroroszországan, a két újságírónő elítélése mellett, a hatóságok házkutatásokat, razziákat tartottak több ellenzéki szakszervezeti tag, aktivisták és újságírók otthonában. Mint mondta, az ellenzéki média zaklatásával a hatóságok azt akarják elérni, hogy minél kevesebb információ szivárogjon ki az országból.

Leszögezte: a hivatalos szerveknek, ahelyett, hogy a munkájukat végző újságírókat börtönbüntetésre ítélik, inkább a belpolitikai válság megoldásra kellene koncentrálniuk egy országos, minden felet egyenlően bevonó párbeszéd révén.

Csütörtökön két év börtönbüntetésre ítélték csütörtökön Fehéroroszországban, a Belsat lengyel tévécsatorna két fiatal riporterét, Kacjarina Andrejavát és Darja Csulcavát, akiket a közrendet súlyosan sértő cselekmények szervezése miatt állították bíróság elé. A két nő tavaly novemberben 15-én került őrizetbe, miután élőben közvetítettek egy tüntetésről, amelyet egy halálesettel végződött négy nappal korábbi tiltakozó megmozdulás miatt rendeztek. A nyomozóhatóságok megállapították, hogy a két újságíró cselekedeteivel akadályozta 13 busz, három troli és három villamos közlekedését. A két újságíró a múlt héten kezdődött per során tagadta bűnösségét. Fehérorosz jogvédők politikai foglyoknak tartják őket.

Fehéroroszországban az augusztus 9-én tartott elnökválasztás óta rendszeresek voltak a hatodszor is hatalomra került Aljakszandr Lukasenka elnök elleni tömeges tüntetések, amelyeket a hatóságok könyörtelen brutalitással igyekeztek megfékezni. Az ellenzék szerint a 66 éves Lukasenka választási csalással került ismét hatalomra. A választási eredményeket a Nyugaton sem ismerték el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!