Uniós szóvivő: valótlanok a sajtóhírek egy esetleges uniós-brit biztonsági megállapodásról

Külföld, 2021.09.17

Valótlanok azok a sajtóhírek, amelyek szerint Mark Rutte holland ügyvivő kormányfő az EU nevében biztonsági és védelmi megállapodást ajánlott volna az Egyesült Királyságnak, Boris Johnson brit kormányfővel tartott pénteki találkozóján - jelentette ki Peter Stano az Európai Bizottság illetékes szóvivője.

Stano leszögezte: bármilyen javaslatról is van szó a biztonsági és védelmi kérdésekben az EU és a Egyesült Királyság között, azt először az uniós tagállamoknak kell megvitatniuk. A szóvivő Josep Borrell az Unió kül-, és biztonságpolitikáért felelős főképviselője csütörtöki, az indiai-csendes-óceáni társéggel kapcsolatos stratégiát bemutató sajtókonferencián mondott szavait idézve emlékeztetett: az EU nyitott és kész arra, hogy biztonsági kérdésekben együttműködjen a britekkel, de a londoni vezetés erre egyelőre nem mutat érdeklődést.

A brit, az amerikai és az ausztrál kormány szerdán jelentette be, hogy új, háromoldalú védelmi és biztonsági partnerséget hoz létre. A kezdeményezés elsődleges gyakorlati céljai közé tartozik az ausztrál haditengerészet felszerelése nukleáris meghajtású, de hagyományos fegyverzettel ellátott tengeralattjárókkal, a közös közlemény megfogalmazása szerint az indiai- és a csendes-óceáni térség stabilitásának fenntartása végett. Josep Borrell szerint a három ország nem tájékoztatta az EU-t a terveiről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!