Uniós ügynökség: a belgiumi Antwerpenben a legmagasabb a kokainhasználók aránya

Külföld, 2023.03.23

A kábítószerfogyasztás Európa-szerte emelkedik, a belgiumi Antwerpenben a legmagasabb a kokainhasználók aránya Európában - derült ki a Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) csütörtökön közzétette jelentéséből.

A lisszaboni székhelyű EMCDDA 2011 óta vizsgálja az európai kábítószerhasználatot a városok szennyvizének elemzése segítségével. Legfrissebb jelentésükhöz tavaly március-áprilisban egy egyhetes időszakban 104 városban vettek szennyvízmintát a kokain, az amfetamin, metiléndioxi-metamfetamin (MDMA), továbbá az ecstasy, a ketamin és a kannabisz használatának mérésére.

Az ügynökség jelentése szerint a flandriai Antwerpen ismét az első helyen áll azon helyek listáján, ahol a legtöbb kokainnyomot találták a szennyvízben. A vizsgált időszakban ebben a városban 1000 főre számítva napi átlagban 2381 milligram kokainmaradványt mutattak ki, messze többet, mint a második helyen álló spanyolországi Tarragonában (1611 milligram).

A mérések szerint Antwerpenben 50 százalékkal, Brüsszelben és a hollandiai Amszterdamban 28 százalékkal nőtt a kokainfogyasztás 2021-hez képest.

"A kimutatások arra engednek következtetni, hogy a kokainhasználat továbbra is a nyugat- és dél-európai városokban a legmagasabb, különösen Belgium, Hollandia, Portugália és Spanyolország településein" - közölte az ügynökség.

A kelet-európai városokból vett szennyvízminták többségében korábban alacsony volt a kábítószer szintje, de a legfrissebb adatok a növekedés jeleit mutatják.

Bár a szennyvízelemzések fontosak, nem lehet mindent kikövetkeztetni belőlük - hangsúlyozták a kutatók. Franciaországban például még nem végeztek méréseket, az Egyesült Királyságra vonatkozó kutatási adatok pedig csak Bristolból származnak. Számos kelet-európai országban, például Magyarországon sem végeztek méréseket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!