V4-Egyiptom csúcstalálkozó - Szijjártó: az EU érdeke is, hogy Egyiptom meg tudja védeni határait

Külföld, 2021.10.12

Az Európai Uniónak az az érdeke, hogy Egyiptom meg tudja védeni saját határait és meg tudja tartani stabilitását - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

Szijjártó Péter a visegrádi országok és Egyiptom csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztató után újságíróknak ezt azzal indokolta, ez kell ahhoz, hogy Egyiptomon keresztül a migrációs hullám ne érkezhessen az EU területére. Ennek ellenére az unió két olyan szabályt is életben tart, amely teljes mértékben ellentétes ezzel a céllal - mondta.

A miniszter közölte: az Európai Unió visszatartja azt a 120 millió eurós támogatást, amely az európai szomszédságpolitika keretében járna Egyiptomnak, de "mindenfajta hamis és mesterséges politikai okok miatt" ezt az összeget még nem utalta át.

Hozzátette: "sürgetjük az Európai Bizottságot, hogy ezt az Egyiptomnak járó 120 millió eurót minél előbb utalják át Kairónak, és hagyják abba ennek a pénzügyi támogatásnak a mindenfajta hamis és mesterséges politikai előfeltételekhez való odakötését".

Másrészt - folytatta - érvényben van egy korlátozó intézkedés az Európai Unió részéről, amelynek nyomán bizonyos technológiákat Egyiptom nem vásárolhat. Ezek közül azonban jó néhány szükséges ahhoz, hogy Egyiptom a sok ezer kilométernyi határát - amelyek között van a hosszú földközi-tengeri határ, egy hosszú határ Líbiával és egy veszélyeztetett déli határ is - ellenőrzés alatt tudja tartani.

Különböző drón- és más megfigyelési technológiák szükségesek ennek a határvidéknek a biztonságos ellenőrzéséhez, ezért azt kezdeményezik hogy az Európai Unió vonja vissza ezt a rendelkezését, és tegye lehetővé ismét Egyiptom számára azon technológiák beszerzését, amelyek az eredményes határvédelemhez szükségesek - jelezte Szijjártó Péter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!