Választás 2024 - NVI: a választási irodák a jövő évi választásokra készülnek

Külföld, 2023.10.13

A Belügyminisztérium (BM) a jogszabályban foglaltak szerint rendelkezésre bocsátotta azokat a lakosságszámadatokat, amelyek alapján a választási irodák a 2024-es választások előkészületeinek keretében elvégzik a körzetesítéssel összefüggő feladatokat - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) pénteken az MTI-vel.

A választási eljárásról szóló törvényben rögzítetteknek megfelelően a BM átadta a szeptember 1-jei állapot szerinti lakosságszámadatokat - írta az NVI, hozzáfűzve, az előírásoknak megfelelően továbbították a kapott adatállományt a helyi, illetve területi választási irodák vezetőinek. Ők az átadott adatok alapján a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek jövő évi általános választásához kapcsolódóan október 31-éig határozatban állapítják meg a képviselő-testület, illetve a közgyűlés megválasztandó tagjainak számát - áll a közleményben.

Tudatták azt is, hogy a törvény alapján a helyi választási iroda vezetője az általános választást megelőző év november 30-áig módosítja a választókerületi beosztást, amennyiben a település lakosainak száma tízezer fölé emelkedik, vagy megváltozik az egyéni választókerületek száma, továbbá ha valamelyik egyéni választókerület választásra jogosultjainak száma a településen egy egyéni választókerületre jutó választásra jogosultak számának átlagától való eltérése meghaladja a 20 százalékot.

Magyarországon várhatóan 2024. június 9-én, vasárnap közös eljárásban, egyszerre zajlik majd az Európai Parlament tagjainak, a helyi önkormányzati képviselőknek és polgármestereknek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselőknek a választása - emlékeztetett az NVI.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!