TV műsor

Varga Judit: a migrációs kvóta elutasításában várja a kormány az EU portugál elnökségének partnerségét

Külföld, 2021.01.18

A migrációs kvóta elutasításának fenntartását hangsúlyozta a magyar igazságügyi tárca vezetője az EU-tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek hétfői tanácskozása után a közmédiának nyilatkozva. Varga Judit ebben a portugál elnökség támogatására is számít.

A magyar álláspont - a visegrádi négyekkel megerősítve - nem változott: a kötelező bevándorlási kvótákat "elutasítjuk", és ebben "várjuk" az Európai Unió (EU) portugál elnökségének partnerségét - fogalmazott a miniszter.

Varga Judit elmondta, a tanácskozáson a portugál elnökség főbb témáiról egyeztettek, illetve szó volt az Európai Unió jövőjével foglalkozó konferenciasorozatról is.

A miniszter fontosnak nevezte, hogy a "portugálok napirendjén" a szociális jogok is szerepelnek; a magyar álláspont szerint is minden országnak a saját szuverén hatáskörébe tartozik, hogy milyen gazdaságpolitikával éri el a szociális jogok erősödését.

Elmondta azt is, a témák között szerepelt továbbá a portugál elnökség három fő kérdésköre, amely magyar szempontból kiemelten fontos.

"Elvárjuk a portugál elnökségtől, hogy hajtsa végre azt a jogállamisági történelmi megállapodást is, amely alapján egyértelművé vált, hogy nem lehet ideológiai alapú elvárásokat támasztani" a kifizetésekkel kapcsolatban - hangsúlyozta a miniszter.

A tanácskozás feladata volt továbbá a csütörtöki uniós csúcstalálkozó előkészítése - tájékoztatott Varga Judit.

Közölte, a csúcs témája lesz a pandémia és a tagállamok közötti koordináció.

Megjegyezte, hogy sok uniós kormányfő is jelezte, nem tartják elégségesnek az oltóanyag előállításának, beszerzésének és eljuttatásának sebességét.

Varga Judit fontosnak nevezte azt is, hogy lassan napirendre kerül a mobilitás kérdése is az Európai Unióban.

Kérdés például, hogy a már beoltott emberek miként igazolják védettségüket - mondta, hozzáfűzve, az Európai Bizottság ezen a területen lemaradásban van, hiszen még "adós" a közös iránymutatások megfogalmazásával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!