Varga Judit: az online térben is meg kell védeni az emberek jogait

Külföld, 2021.06.21

Az emberek jogait az online térben is meg kell védeni, ehhez gyorsan kell lépni, és az Európai Uniónak példát kell mutatnia - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn az Országházban.

A tárcavezető a Párbeszéd Európa jövőjéről: egy digitális Európai Unió építése címmel megrendezett nemzetközi konferencián kiemelte: mindent meg kell tenni azért, hogy az emberek biztonságosan használhassák az online teret. Egyre többen ismerik fel, mennyire fontos a szabályozás és az, hogy az állampolgárok érdekeit megvédjék a digitális világban - fűzte hozzá.

Az Igazságügyi Minisztérium és a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet által szervezett tanácskozáson Varga Judit hangsúlyozta: a digitalizáció a teljes társadalmat érinti és korlátlan lehetőségeket kínál, de ezzel felelősség is jár. Fontos, hogy Európában "saját kezünkbe vegyük a jövőnk alakítását, és olyan digitális jövőt biztosítsunk", amely az emberek javát szolgálja - fogalmazott.

Varga Judit kifejtette: minden generációnak megvannak a saját kihívásai, a mostanié a digitális forradalom kezelése. Az internet sok ember életét változtatta meg, átformálta a mindennapokat, átalakította a közösségeket, a kultúrákat - értékelt.

Kifejtette: a közösségi média platformjai egyre befolyásosabbá váltak az elmúlt időben, elnyerték az emberek bizalmát, sok milliárd felhasználót szereztek világszerte, de túl gyorsan terjedtek el, és mára a hátrányok is világossá váltak.

Hozzáfűzte, egyre több felhasználó csalódott az álhírek terjesztése, az adatokkal való visszaélés és a véleményszabadság korlátozása miatt. A közösségi médiában gyűjtik a személyes adatokat, megfigyelik az emberek szokásait, viselkedését, felügyelik az állampolgárokat - fűzte hozzá a miniszter.

Varga Judit kiemelte: egyre fontosabb az adatok megvédése, és az jelenti a kihívást, hogy kézben tudjuk-e tartani a technológiát, vagy az eluralkodik az életünk felett.

Kitért arra: Magyarországon létrehozták a Digitális Szabadság Bizottságot, amely egy dokumentumot készített, hogy sorra vegye a szükséges szabályozással kapcsolatban felmerülő problémákat, kérdéseket.

Az igazságügyi miniszter úgy látja, ugyanazoknak a törvényeknek kell érvényesülniük online és offline, mert ez biztosítja az embereknek a megszokott életmódot. Elkerülhetetlen a közösségi média platformjainak szabályozása, és nem jó, ha a monopolhelyzetükkel visszaélnek a digitális piac szereplői - hangoztatta.

Hangsúlyozta: az országoknak nehéz egyedül szabályozniuk ezt a területet, határozott európai fellépésre van szükség, de ahol lehet, ott a nemzeti szabályozásnak is helye van. Olyan Európát kell építeni, amely erős, biztonságos és készen áll a digitális kihívások leküzdésére - jelentette ki Varga Judit.

Közölte: ez a harmadik konferencia, amelyet Európa jövőjéről rendeznek, ezúttal a digitalizáció a téma. A tanácskozás jó esélyt kínál arra, hogy új lendületet adjanak az európai országok együttműködésének - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!