Varsó Andrzej Poczobut fehéroroszországi lengyel kisebbségi vezető szabadon bocsátását követeli

Külföld, 2023.01.16

Varsó azt követeli, hogy bocsássák szabadon Andrzej Poczobut fehéroroszországi lengyel kisebbségi vezetőt, akinek a pere hétfőn kezdődött meg a fehérorosz Hrodna városában - hangsúlyozta Piotr Wawrzyk lengyel külügyminiszter-helyettes.

A 2021 márciusában letartóztatott Poczobut semmilyen bűncselekményt nem követett el, az ellene emelt vádaknak "semmi közük a valósághoz" - nyomatékosította Wawrzyk a lengyel közszolgálati rádióban. Hozzátette: amennyiben a per valóban tisztességes lenne, Poczobutot azonnal szabadon bocsátanák.

Poczobutot azért börtönözték be, mert a fehérorosz rezsim ellenségének tekinti, és a minszki vezetés "mindent megtesz azért, hogy Lengyelországot fő ellenségének állítsa be" - magyarázta a diplomata.

Andrzej Poczobut ismert újságíró ellen a fehérorosz főügyészség "nemzeti és vallási gyűlölet szítása", valamint az Fehéroroszországnak ártó tevékenységre való buzdítás címén indított büntetőjogi eljárást. A vád alapján akár 12 éves szabadságvesztés is kiszabható.

Poczobut perét kétszer is elhalasztották, eredetileg tavaly novemberben lett volna az első tárgyalás.

Marcin Wojciechowski, a minszki lengyel nagykövetség ügyvivője a PAP lengyel hírügynökségnek megerősítette: őt hétfőn nem engedték be a tárgyalótermébe.

Wojciechowski hangsúlyozta: a lengyel diplomácia folytatni fogja erőfeszítéseit Poczobut ügyének "pozitív megoldása" érdekében.

A PAP hírügynökség fehéroroszországi tudósítója Poczobut feleségét idézve közölte: a pert az ügyészség kezdeményezésére a bíróság zárt ajtók mögött tartja, a tárgyalóteremből Poczobut legközelebbi hozzátartozóinak is távozniuk kellett.

Oxana Poczobut 2021 nyarán férje rossz egészségügyi állapotára figyelmeztette a közvéleményt. Hétfőn elmondta: házastársa - akit a tárgyalóteremben először látott letartóztatása óta - elszántnak tűnt.

A lengyel közszolgálati televízió által működtetett, Belsat nevű, fehérorosz nyelven sugárzó csatorna honlapja szerint a bíróság Poczobut letartóztatásának második évfordulóján, március 25-én hirdethet ítéletet.

A lengyel kormány és a fehéroroszországi jogvédő szervezetek már korábban politikailag motiváltnak minősítették a kisebbségi vezető elleni bűnügyi eljárást.

2021 márciusában Andzelika Boryst, a Fehéroroszországi Lengyelek Szövetségének elnökét is letartóztatták. Őt tavaly márciusban ugyan szabadon bocsátották, de továbbra is bűnügyi eljárást folytatnak ellene hasonló vádakkal, mint Poczobut esetében. A független fehérorosz média szerint Boryst házi őrizetben tartják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!