Varsó támogatja Prága döntését az orosz diplomaták kiutasításáról

Külföld, 2021.04.18

Varsó támogatja Prága döntését a tizennyolc orosz diplomata kiutasításáról - jelezte vasárnap a lengyel külügyi tárca a Twitteren.

"A szövetségesek közötti szolidaritás és a gyors cselekvés erőssé tesz minket" - olvasható a varsói külügyi bejegyzésben, amelyben aláhúzzák, hogy Lengyelország teljes mértékben támogatja Csehország döntését az orosz diplomaták kiutasításáról a vrbeticei lőszerraktárban történt robbanások kapcsán.

Prágában szombat este jelentették be, hogy 18 orosz diplomatát utasítottak ki Csehországból, akik a cseh hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak.

Andrej Babis miniszterelnök szerint a kiutasítás konkrét oka: erős a gyanú, hogy az orosz titkosszolgálatok képviselőinek szerepük volt egy dél-morvaországi lőszerraktárban, Vrbeticében, 2014 októberében és decemberében történt robbanásokban.

Lengyelország csütörtökön minősítette nemkívánatos személynek a varsói orosz nagykövetség három munkatársát. Varsó azzal indokolta a lépést, hogy az érintettek megsértették a diplomáciai státusz feltételeit, és Lengyelországnak ártó tevékenységet folytattak.

Moszkva e lépésre öt lengyel diplomata kiutasításával reagált.

Varsó azt követően jelentette be az orosz diplomaták kiutasítását, hogy Joe Biden amerikai elnök csütörtökön rendeletet írt alá, miszerint kormányzata pénzügyi szankciókat léptet életbe Oroszország ellen, és kiutasít az országból tíz orosz diplomatát, mivel Washington szerint Moszkva kibertámadásokat hajtott végre és beavatkozott a tavalyi amerikai elnökválasztásba.

Oroszország, reagálva az amerikai szankciókra pénteken azt tanácsolta az amerikai nagykövetnek, hogy utazzon haza konzultációra, és ezenkívül kiutasított további 10 amerikai diplomatát.

Vasárnap a moszkvai külügyminisztérium válaszlépéseket helyezett kilátásba Csehországgal szemben is. A külügyi nyilatkozat szerint a prágai döntés "provokációt" és "ellenséges lépést" jelent, amely jól illeszkedik a cseh kormány utóbbi években tett oroszellenes intézkedéseinek sorozatába.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!