Varsó: vitatható Moszkva érvelése a világháború kitörése 80. évfordulóján esedékes lengyel megemlékezések kapcsán

Külföld, 2019.03.20

Vitatható nevezte szerdán a lengyel államfői kabinetfőnök, Krzysztof Szczerski azt az érvelést, amellyel az orosz külügyi tárca tiltakozott a második világháború kitörése 80. évfordulóján esedékes lengyelországi megemlékezések szervezése kapcsán.

A szeptember 1-jei nemzetközi megemlékezést annak kapcsán rendezik Lengyelországban, hogy 1939-ben ezen a napon a hitleri Németország megtámadta Lengyelországot, az észak-lengyelországi Gdansk melletti Westerplatte-félszigeten eldördültek a második világháború első ágyúlövései.

A lengyel államfő kabinetfőnöke és külügyi államtitkára, Krzysztof Szczerski múlt héten közölte: Andrzej Duda elnök az Európai Unió és a NATO tagállamainak vezetőit hívta meg a megemlékezésre, a meghívottak között vannak továbbá a Keleti Partnerség országai (Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Georgia, Moldávia, Örményország, Ukrajna), valamint az ENSZ főtitkára, António Guterres.

E bejelentésre, valamint azon orosz sajtóértesülésekre reagálva, hogy Vladimir Putyin orosz elnök nem szerepel a meghívottak között, a moszkvai külügyminisztérium szerdán "a történelmi logika semmibevételének" nevezte, hogy "nem kerítettek helyt" Oroszország számára.

Szczerski erre válaszolva aláhúzta: Lengyelország megtámadásának 80. évfordulójáról olyan államok körében emlékeznek meg, amelyekkel Varsó jelenleg közeli együttműködést folytat "a nemzetközi jog betartásán, az állami szuverenitás és területi egység tiszteletben tartásán alapuló béke érdekében".

Ezen elvek megszegése "Lengyelország 1939-es megtámadóit jellemezte", és ma is a legnagyobb fenyegetést jelenti a béke számára - jelentette ki Szczerski, utalva ezzel nyilvánvalóan arra, hogy a német támadást követően, 1939. szeptember 17-én a Szovjetunió is megtámadta Lengyelországot.

Ebben a vonatkozásban Szczerski "problémásnak" nevezte az orosz külügyi tárcának a "történelmi logikára" való hivatkozását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!