Védelmi fejlesztésekről tárgyalt Maróth Gáspár Izraelben

Külföld, 2021.07.14

Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos jelenlétében Cví Marmor, a Rafael Advanced Defense System Ltd. alelnöke aláírta a cégcsoport Spike irányított páncéltörő rakétáinak magyarországi beszerzéséről szóló megállapodást, valamint a kormánybiztos az elmúlt napokban katonai fejlesztésekről tárgyalt az Elbit és az Israel Aerospace Industries (IAI) védelmi ipari vállalatokkal Izraelben.

A magyar fél már korábban aláírta a megállapodást.

A Spike nevű rakéta magas röppályát követve felülről támadja a páncélozott járműveket, ahol azok a legsebezhetőbbek. Egyúttal alkalmas megerősített fedezékek, valamint minden olyan célpont megsemmisítésére, amely precíziós pusztítóerőt kíván.

Az első Spike LR2 változatú rakéták a honvédség számára épülő Lynx gyalogsági harcjárművek fegyverrendszerének részét képezhetik.

Izraeli látogatásán Maróth Gáspár az MTI tudósítójának elmondta, hogy az IAI szervezésében élőben, műveleti körülmények között is megtekintik a Magyarország számára korábban beszerzett Vaskupola légvédelmi rendszer radarjait.

"A Vaskupola radarrendszere, amely már három másik NATO tagországban is beszerzésre került, a világ egyik legfejlettebb légvédelmi és tűzvezetésre is egyaránt alkalmas eszköze" - emlékeztetett a kormánybiztos. "Sajnos ezeket a képességeket néhány héttel ezelőtt élőben lehetett látni. Azért is jöttünk, hogy az izraeli kollégák megmutassák ennek a legutóbbi, a Gázai övezetet uraló Hamász elleni hadműveletnek a tanulságait is. Kimentünk a terepre, és láthattuk műveleti körülmények között a rendszer működését, illetve megosztották velünk az elmúlt hónapok tapasztalatait is" - ismertette a látogatás eseményeit.

"Ha csak az elmúlt hónapokat nézzük, a világ olyan sebességgel változik, hogy ma felelőtlen döntés lenne saját országunkkal, honfitársainkkal szemben, ha nem gondoskodnánk a korszerű hadseregről. Senki sem mondhatja többé, hogy nem kell minden eshetőségre készen állni" - hangsúlyozta a fegyvervásárlás fontosságát.

"Védelmi eszközről beszélünk. Ez egy olyan kritikus eleme a védelmi eszközrendszernek, amely nélkül nincs védelem. Kötelezettség volt, hogy ezt megvegyük Magyarország számára" - emelte ki Maróth Gáspár.

A magyar delegáció izraeli útján megtekintette az IAI dróngyártását is, illetve tárgyalt űripari fejlesztésekről. "Reményeink szerint a magyar befektetők izraeli cégekkel közösen fognak belépni az űriparba a következő hónapokban. Ennek a legkorszerűbb fejlesztési bázisát láthattuk itt" - közölte a kormánybiztos. "Számunkra példamutató az izraeli hadiipar fejlesztési stratégiája. Azonos alapról indulunk, hiszen itt is a nemzeti szuverenitás volt a legfőbb vezérelv, amikor Izrael 1948 után eldöntötte, hogy saját hadiipart hoz létre. Nagyon erőteljes nemzeti öntudatot is látok, büszkévé teszi őket, hogy a világ legjobbjai közé tartoznak. Sokat tanultunk az itteni tapasztalatokból, és hálásak vagyunk érte, hogy megosztották ezeket velünk. Izrael rendkívül nyitott a közös fejlesztések iránt" - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!