TV műsor

Véget ért a koszovói előrehozott parlamenti választás

Külföld, 2021.02.14

Bezártak az urnák 19 órakor Koszovóban, ezzel véget ért az ország történetének ötödik előrehozott választása.

A választási bizottság adatai szerint a részvételi arány 15 óráig 32,43 százalékos volt. Ez valamivel magasabb, mint másfél évvel ezelőtt, amikor délután háromig a szavazásra jogosultak 29,28 százaléka járult az urnák elé.

A 120 parlamenti helyért huszonnyolc párt és koalíció - hét albán és 21 nemzeti kisebbségi lista - versenyzett, a választási listákon több mint ezer név szerepelt.

Az előrehozott választásra azért volt szükség, mert az alkotmánybíróság decemberben érvénytelennek nyilvánította a koszovói kormány tavaly júniusi megalakulását. A testület kimondta, hogy a kormányt nem az alkotmánnyal összhangban választották meg, mert Efrem Arifi roma kisebbségi képviselő szavazata - amely nélkül nem alakulhatott volna meg a kormány - érvénytelen volt. A politikust ugyanis 2018-ban 15 hónap börtönre ítélték, mert egy civil szervezeten keresztül 26 ezer eurót sikkasztott el. Az alkotmánybíróság azt állapította meg, hogy Efrem Arifi jogellenesen vett részt a parlamenti szavazáson, mert a törvény értelmében nem gyakorolhatja képviselői jogait az, akit három éven belül jogerősen bűnösnek mondtak ki büntetőperben.

A közvélemény-kutatások arra utaltak, hogy egyik párt sem tud majd önállóan kormányt alakítani. A korábbi felmérések szerint a legtöbb szavazatra a baloldali, nacionalista Önrendelkezés (Vetevendosje) számíthat, és körülbelül 50 helyet szerezhet a 120 tagú törvényhozásban. A második helyen 23 mandátummal a korábban Hashim Thaci volt államfő és Kadri Veseli egykori házelnök, most pedig Enver Hoxhaj volt külügyminiszter által vezetett Koszovói Demokrata Párt (PDK) végezhet, míg 20 parlamenti hely juthat az Isa Mustafa volt miniszterelnök vezette Koszovói Demokrata Szövetségnek (LDK), és 7-8 mandátumot kaphat a Ramush Haradinaj egykori kormányfő által vezetett Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK). A kisebbségeknek továbbra is húsz garantált hely jut a pristinai parlamentben, tíz a szerb kisebbségnek, tíz pedig a többi kisebbségnek.

Az előzetes eredmények éjfél körül várhatók, a választási bizottság pedig várhatóan csütörtökig közli a végleges eredményeket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!