Végleg elutasították Netanjahu kérelmét jogi védelme költségeinek átruházásáról

Külföld, 2019.06.24

A számvevőszék illetékes bizottsága végleg elutasította Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek azt a kérését, hogy vagyonos barátja fizesse helyette ügyvédi költségeit az ellen folyó korrupciós ügyekben - jelentette a Háárec című újság honlapja hétfőn.

A bizottság azzal indokolta az immáron harmadik elutasítást, hogy Netanjahu nem mutatta be az általuk bekért dokumentumokat jövedelmi helyzetéről és kapcsolatáról Spencer Partrich amerikai üzletemberrel, aki a pénzt ki akarta fizetni számára.

A grémium korábban harminc napot adott a dokumentumok benyújtására, de a kormányfő jogi képviselője ennek harminc nappal történő meghosszabbítását kérte vasárnap, amit szintén elutasítottak.

Netanjahu a visszautasítás után azt állította, hogy a bizottság túllépte hatáskörét, és kihasználva helyzetét példátlan nehézségeket gördített a miniszterelnök elé, megakadályozta alapvető jogainak érvényesítését a jogi eljárás során.

A kormányfő úgy vélte, hogy a kéréséről döntő bizottságnak nincs joga bepillantani a bekért iratokba, köztük a vagyoni helyzetét feltáró dokumentumba, hanem csakis az esetleges összeférhetetlenséget kellett volna vizsgálniuk Spencer Partrich-csal.

Korábban a grémium úgy döntött, hogy a Netanjahunak vissza kell fizetnie az unokatestvérétől, Nathan Milikowskytól a bizottság jóváhagyása nélkül átvett háromszázezer dollárt (mintegy nyolcvanöt millió forintot), valamint vissza kell adnia a Partrich által számára megvásárolt öltönyöket vagy azok ellenértékét.

A kormányfőt a közelmúltig Navot Tel-Zur ügyvéd képviselte, de ő kilépett szolgálatából, miután nem fizette ki a neki és kollégáinak szolgáltatásaikért járó pénzt. Becslések szerint Netanjahu több százezer sékellel tartozik ügyvédeinek.

Múlt héten a miniszterelnök a visszavonulás előtt álló Josef Sapirától, az állami számvevőszék elnökétől kért meghatalmazást arra, hogy Partrichtól üzleti alapon jelentős pénzösszeget kérhessen kölcsön.

Ez a kérés a Háárec szerint a engedélyeket elbíráló bizottság megkerülését jelenti, de az ügyeket közelről ismerők azt nyilatkozták a lapnak, hogy Sapira hajlik Netanjahu kérésének jóváhagyására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!