Venezuelai válság - A török elnök újabb nyilatkozatban állt ki Maduro mellett

Külföld, 2019.01.24

Újabb nyilatkozatban állt ki csütörtökön Recep Tayyip Erdogan török államfő Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai államfő mellett, miután Juan Guaidó, az ellenzéki többségű venezuelai parlament elnöke a szerdai tüntetések során az ország ideiglenes elnökévé nyilvánította magát.

Erdogan az ankarai államfői palotában a máltai elnökkel, Marie Louise Coleiro Precával tartott közös sajtótájékoztatóján kiemelte: "a demokrácia híveként sokkolta őt, hogy Donald Trump amerikai elnök Guaidót ismerte el a dél-amerikai ország vezetőjének."

A török államfő arra emlékeztetve, hogy Maduro választott államfő, kifejtette: a szavazás eredményét tiszteletben kell tartani. Ha nem ezt tesszük, akkor ott nem demokráciáról, hanem totalitarizmusról van szó - mondta Erdogan, hozzátéve, hogy azoknak is, akik a világban a demokráciáért küzdenek, hozzá hasonlóan a demokraták, a demokrácia harcosai, a választások győztesei mellett kell kiállniuk.

A török elnök egyúttal úgy vélekedett, hogy amennyiben Maduro erős marad és folytatja, a nép ki fog állni választott vezetője mellette. Maduro és társai túljutnak ezen a nehézségen - fogalmazott Erdogan.

A török államfő végül rámutatott: Maduro - annak ellenére, hogy korábbról nem ismerték egymást - késlekedés nélkül hívta fel őt a 2016. július 15-ei sikertelen katonai puccskísérlet után.

Erdogan szerda este Moszkvából hazatérőben beszélt telefonon Maduróval, akit Törökország támogatásáról biztosított. "Maduro testvérem, maradj erős, mi melletted állunk" - fogalmazott akkor a török elnök.

Madurót támogatja Törökország mellett például Oroszország és Kína is. Az ellenzéki Guaidó pártján foglal állást egyebek között az Egyesült Államok, Kanada, Argentína, Brazília, Guatemala, Honduras, Kolumbia, Costa Rica, Panama, Paraguay, Peru és Chile, és elismerte őt államfőnek, míg az Európai Unió választások kiírására szólított fel.

Maduro államcsínynek nevezte a szerdán történteket, és elrendelte az amerikai diplomaták kiutasítását Venezuelából.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!