Venezuelai válság - Borrell: az átlátható, szabad és hiteles választási folyamat feltételei nem teljesülnek

Külföld, 2020.08.11

A venezuelai kormányzati képviselőkkel és más politikai vezetőkkel folytatott megbeszélések tapasztalatai azt mutatják, hogy a decemberben tervezett parlamenti választásokhoz vezető átlátható, szabad és hiteles folyamat feltételei nem teljesülnek a dél-amerikai országban - jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden.

Josep Borrell közleményében arról tájékoztatott, hogy a kormánypárti és ellenzéki politikusokkal az elmúlt hetekben folytatott tárgyalások folyamán a hiteles választási folyamat minimumkövetelményeinek hiányosságai miatt a választási határidők meghosszabbítását javasolta.

Mint közölte, a venezuelai külügyminisztérium arról értesítette, hogy a határidők meghosszabbításáról megállapodás született az ellenzék képviselőivel. Szavai szerint a megállapodás "a helyes irányba tett lépésnek" számít, azonban nem elegendő ahhoz, hogy az Európai Unió választási megfigyelőket küldjön az országba. Noha Nicolás Maduro elnök kormánya lehetőséget adott uniós választási megfigyelő misszió részvételére, az Európai Unió megköveteli a hitelesség, az átláthatóság, valamint a választási folyamat megfigyelésének minden beavatkozás nélküli biztosítását.

Az átlátható, szabad és hiteles választásokhoz biztosítani kell valamennyi politikai párt és vezetőik egyenlő feltételek melletti részvételét. Az eltiltásukat elrendelő határozatokat és a többük esetében folyamatban lévő büntetőeljárásokat meg kell szüntetni, valamint lehetővé kell tenni a nemzetközi választási megfigyelők akadálymentes munkáját - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Venezuela egyszerre küzd súlyos gazdasági és politikai válsággal. Előbbinek az az oka, hogy Venezuela kizárólag kőolajszármazékokat exportál, és az olaj árának pár évvel ezelőtti jelentős csökkenése hatására a gazdaság zuhanórepülésbe kezdett. A belpolitikai válság pedig az után mérgesedett el, hogy az ország törvényhozásában elsöprő többséget szerzett az ellenzék a legutóbbi választásokon. Ezt követően a hatalomhoz hű legfelső bíróság fokozatosan megfosztotta jogköreitől a törvényhozást, majd Nicolás Maduro elnök 2017-ben párhuzamos parlamentnek számító alkotmányozó gyűlést hozott létre, melynek megválasztását számos nemzetközi bírálat kísérte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!