Venezuelai válság - Washington caracasi kormányzati tisztségviselőket sújtott szankciókkal

Külföld, 2020.01.13

Washington venezuelai kormányzati tisztségviselőket sújtott szankciókkal - jelentette be hétfőn az amerikai pénzügyminisztérium.

Az amerikai kormányzat Luis Parrát, a Nicolás Maduro szocialista elnök által a parlament élére jelölt politikust és hat további - volt vagy jelenlegi - kormányzati tisztségviselőt sújtott büntetőintézkedésekkel.

Közleményében az amerikai pénzügyminiszter, Steve Mnuchin azzal indokolta a döntést, hogy Parra és a hat politikus "megpróbálta megakadályozni a demokratikus folyamatot Venezuelában".

Nicolás Maduro január elején az ellenzéki Juan Guaidó helyett Parrát, a saját jelöltjét tette meg a parlament elnökévé, miközben fegyveres gárdisták megakadályozták az újraválasztására érkező Guaidó és több más ellenzéki képviselő bejutását az épületbe. A 167 tagú képviselőház 100 ellenzéki tagja később újraválasztotta Guaidót. Az Egyesült Államok - és az Európai Unió is - változatlanul az ellenzéki Guaidót ismeri el a venezuelai képviselőház legitim elnökeként és az ország vezetőjeként.

A hétfőn bejelentett amerikai intézkedés értelmében befagyasztják a szankciókkal sújtott személyek esetleges amerikai vagyonát vagy javait, az érintettek nem vehetik igénybe az amerikai pénzügyi rendszer szolgáltatásait, és megtiltják amerikai személyeknek vagy vállalkozásoknak, hogy bármilyen üzleti kapcsolatot folytassanak velük.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!